Haime Puđ: Premašili smo plan prodaje trkačkih “seata” i poboljšali smo ih za 2017.

Direktor Seat sporta Haime Puđ želi veći broj “leona” u različitim šampionatima i otkriva da je njegova kuća prodala 15 TCR automobila više nego što je bila predvidela.

Marčelo Loti je tvorac ideje o TCR konceptu, ali je njegova genijalna zamisao bila u praksi ostvariva zahvaljujući postojanju “seat leon rejsera”, kup automobila španskog brenda, koji je odigrao ulogu modela za uzor pri stvaranju nove turing serije.

Zahvaljujući tome, Seat je proizvođač od prvog dana prisutan u kategoriji kojoj se do danas priključilo još jedanaest automobilskih marki. “Leon” se trka na globalnoj sceni i na regionalnim i nacionalnim pozornicama, u sprintovima i enduransu, i na pistama ga ima i tamo gde se u prodajnim salonima ne može kupiti.

U pojačanoj konkurenciji ostalih kuća, proizvođač iz Martorela nastoji da poveća svoju relativnu zastupljenost u svim takmičenjima u kojima “leon” može da nastupa. Kao primer serije u kojoj je “seata” sve manje može da posluži TCR Nemačka, za čiju su sezonu 2017. dosad prijavljena samo dva španska automobila.

“Cilj nam je da nastavimo da pružamo optimalnu uslugu našim mušterijama, kao i da obezbedimo veću zastupljenost Seatovih automobila u trkama”, objasnio je Puđ za TouringCarsNet. “Želimo da pružimo najbolju uslugu, kako bi se naši klijenti takmičili u najboljim mogućim uslovima, da bismo im pomogli da se poboljšaju i da uživaju u svojim “seatima”.

Kad se saberu sve verzije trkačkih “leona” savremene generacije od 2014. nadalje, što će reći od kup do TCR varijante, dobija se broj od oko 230 prodatih vozila.

“Tokom 2015. i 2016. prodali smo skoro 190 automobila, to je bio veliki uspeh. Zatim smo napravili odmerenu prognozu za još 25 primeraka za TCR, a na kraju smo prodali i tih 25 pre kraja godine, pa smo morali da izradimo dodatnih 15, koji su takođe prodati. Time se veoma ponosimo.”

Osim što nastoji da poveća broj “seata” na TCR startnim listama širom planete, istovremeno ih poboljšavajući, Seat sport je odigrao ogromnu ulogu u razvoju sestrinskih trkačkih modela iz VAG grupe, “folksvagen golfa GTi TCR” i “audija RS 3 LMS”.

“Automobile razvijamo zajedno sa Folksvagenom i Audijem”, nastavio je direktor Seat sporta. “Mi vodimo razvoj, jer smo mi počeli pre svih, ali njihovo učešće u TCR serijama takođe je od velike pomoći, jer nam obezbeđuje više resursa. Na primer, ako nam je potreban rad u vazdušnom tunelu, imamo Audi i kod njih imamo prioritet. Sekvencijalni menjač je evolucija koju je razvio Folksvagen i zato je dobro što svi radimo zajedno.”

“Međutim, jasno je da svi želimo da pobeđujemo i zato se na trkama međusobno borimo. Ja želim da svaki put pobedi “seat”, ali ako to nije moguće, dobro je da je na vrhu neki od automobila iz naše grupacije.”

Prošle godine je u TCR Internacionalnoj seriji prvi put uvedena kategorija “model godine” i “seat leon TCR” je u njoj trijumfovao. Kako bi auto postao konkurentniji, sportski odsek brenda izveo je određene evolucije. O pojedinima od njih govoreno je i ranije, ostale je Puđ sada predstavio malo detaljnije: “Mnogo smo se potrudili da unapredimo auto. Poboljšali smo menjač, i DSG i sekvencijalnu verziju, Sadev je sada brži pri šaltovanju. Poboljšali smo i motor, ranije je bio tik ispod 350 KS, a sada tu snagu dostiže u obe verzije.”

“Poradili smo i na kočenju, na ABS-u i ESP-u, koji sme da se koristi u trkama izdržljivosti i izveli smo unapređenja na planu pouzdanosti, koja je veoma važan faktor.”

“To je jedna od prednosti kada imate toliko mnogo automobila koji se trkaju po celom svetu, u različitim klimatskim uslovima, suočeni sa najrazličitijim zahtevima. Naši se automobili takmiče i u zemljama na čijim tržištima Seat nije prisutan, kao što su SAD ili Tajland.”

Iako se vozački šampion TCR Internacionalne serije trkao za volanom konkurentskog “golfa”, a važne šampionate poput nemačkog ili italijanskog osvojile su “honde”, Haime Puđ se diči već pomenutom titulom “model godine” stečenom na internacionalnoj sceni.

“Prošla sezona bila je senzacionalna, veoma smo ponosni na nju, a dobili smo i nekoliko nagrada, uključujući i priznanje da je “leon” najbolji (TCR) automobil. To je veoma značajno.”