Imena nova: Šeden i Berton, imena stara: Verne i Ferviš

Posle današnje objave Audi sporta o šest “audija RS 3 LMS” koji će se naći na startu FIA Svetskog kupa turing automobila, poznato je isto toliko vozačkih imena koja će zauzeti njihove kokpite.

Konačno je i zvanično potvrđena pretpostavka da će vozački tandem šampionske ekipe WRT činiti 30-godišnji Žan-Karl Verne 38-godišnji Gordon Šeden.

Francuz je aktuelni šampion TCR Internacionalne serije, osvajač nacionalnog Porše karera kupa 2012. i Indilajts prvak iz 2010. Škot je trostruki BTCC prvak, a sve svoje titule osvajao je za volanom “honde”.

Oba pilota ovog novoformiranog vrhunskog tandema proglašena su za zvanične vozače Audi sporta.

Verne i Šeden su već nastupali zajedno na poslednjoj rundi TCR Internacionalne serije 2017. i tada su vozili “golfove” Leopard rejsinga, što je komercijalno ime za W rejsing tim.

Gordon Šeden

“Prelazak u WTCR bio je neočekivan, ali stiže u savršenom trenutku moje karijere”, kazao je trkač iz Edinburga. “Bilo mi je fantastično u Britanskom turing prvenstvu, osvojio sam tri titule i tek sam treći šampion iz Škotske, posle Džima Klarka i Džona Klelanda.”

“RS 3″ limuzina je globalni auto, u poređenju s mnogim takmičarskim hečbek modelima. Ima jedinstvenu siluetu, koja ga odmah čini prepoznatljivim. WRT je vrlo uspešan tim, s dugim i plodonosnim partnerstvom s Audi sportom i njegovim klijentskim trkačkim odsekom.”

“Zajedno su osvojili 24 sata Spa i 12 sati Bathursta u GT3 kategoriji i zato mi je bilo logično da im se priključim”, objasnio je Gordon Šeden.

Sam WRT jedan je od najuspešnijih klijentskih timova Audija na GT3 sceni, a s automobilima iz Ingolštata počeo je da se takmiči još 2010. godine.

S druge strane je još jedna belgijska ekipa, Komtuju rejsing. U TCR svet ova postava stupila je prošle godine i prva je na tu scenu izašla s Audi automobilima.

Natanael Berton

Za ovu godinu, tim iz Vaterloa prijavljuje čak četiri “audija RS 3 LMS”. Odranije je poznato da su dva sedišta rezervisana za 23-godišnjeg Francuza Orelijena Panisa, osvajača prošlogodišnje trke na Buriramu, i 25-godišnjeg Belgijanca Denisa Dipona, štićenika Kraljevskog auto-kluba Belgije.

Ovom dvojcu pridružuju se još jedan Belgijanac, 31-godišnji Frederik Ferviš, kao i još jedan Francuz, 28-godišnji Natanael Berton.

Ferviš ne menja sredinu. Prošle godine je debitovao u turing kategoriji, trkajući se u TCR Internacionalnoj seriji u Komtuju “audiju”. Sezonu je zavšrio kao deseti u generalnom, uz jedan izlazak na podijum. Dugogodišnji je pulen u GT3 programima proizvođača iz Ingolštata i takođe ima status vozača Audi sporta.

 

Spisak zvanično potvrđenih vozača FIA Svetskog kupa turing automobila 2018. sada ima 16 imena i to su:

BRC rejsing tim (hjundai i30 N) Gabrijele Tarkvini
BRC rejsing tim (hjundai i30 N) Norbert Mihelis

Ivan Miler rejsing (hjundai i30 N) Ted Bjerk
Ivan Miler rejsing (hjundai i30 N) Ivan Miler

Sebastijan Leb rejsing (folksvagen golf GTi) Rob Haf
Sebastijan Leb rejsing (folksvagen golf GTi) Mehdi Benani

Butsen Žinion rejsing (honda sivik tajp R) Tijago Monteiro

Minih motorsport (honda sivik tajp R) Esteban Gerijeri

WRT (audi RS 3 LMS) Žan-Karl Verne
WRT (audi RS 3 LMS) Gordon Šeden

Komtuju rejsing (audi RS 3 LMS) Denis Dipon
Komtuju rejsing (audi RS 3 LMS) Orelijen Panis
Komtuju rejsing (audi RS 3 LMS) Frederik Ferviš
Komtuju rejsing (audi RS 3 LMS) Natanael Berton