Ingram, kandidat za BTCC titulu: Turkington može samo da izgubi, a mi samo da pobedimo

Osvojivši 40 bodova na pretposlednjem BTCC vikendu na Silverstonu, Tom Ingram je stekao pravo na nadu da na sezonskom finalu može da stigne do najcenjenije titule u automobilskom sportu na Ostrvu.

Vozač “tojote avensis” je na Nacionalnoj verziji slavnog autodroma smanjio zaostatak za liderom serije Kolinom Turkingtonom na prihvatljiva 34 poena. Do kraja BTCC sezone ostale su samo još tri trke na Brends Heč GP stazi, na kojima je u igri preko 60 bodova.

Loša devetnaesta kvalifikaciona pozicija nije deprimirala Ingrama. Prvu trku završio je petnaesti i upisao poen. Zatim je u egzemplarnoj povratničkoj vožnji u trci 2 sa petnaestog mesta došao do pobede, za šta su zaslužni i “avensis” bez balasta i mekše Danlop gume. Slične prodore u plasmanu Ingram je već izvodio na Snetertonu i Rokingemu. Najzad, u trećem sprintu dana, prošlogodišnji osvajač privatničkog BTCC naslova takođe je vozio ofanzivno i kroz cilj je prošao drugi, samo dve desetinke iza pobednika.

Posle 27 sezonskih trka, od kojih je tri osvojio, Ingram je nesporni prvi Turkingtonov izazivač. Nedelju u Silverstonu ocenio je kao dan od ogromnog značaja i otkrio je svoje ambicije uoči završne, desete runde prvenstva: “Smanjili smo zaostatak i sada idemo na Brends Heč. Znao sam da će me Kolin sustići u trećoj trci, pa sam “isturio laktove”. Nalazimo se u najboljoj mogućoj situaciji. Reklo bi se da imamo najmoćniji auto, bićemo lakši od njega i mi vodimo igru. Kolin može samo da izgubi, a mi samo da pobedimo. Ranije nam je na Brendsu išlo dobro. Mi možemo do titule, stvar je samo u tome da idući put sklopimo sve kockice u celinu.”

Pored Turkingtona i Ingrama, u igri za tron matematički je ostao još i Tom Čilton, i to posle moćnog vikenda koji su on i njegov tim izvezli u “Domu britanskog auto-sporta”. Vrhunac je bila dvostruka pobeda “ford fokusa” koju su Sem Tordof i Čilton postigli u trci 1, a ekipa Motorbejs performans takav rezultat nije postigla od 2010.

Tordof je u subotu osvojio prvu pol-poziciju 2018, a pobedu u trci 1 prokomentarisao je ovako: “Dugo smo na ovo čekali. Prvi zadatak bio je dobar start, jer sam znao da će Riki Kolard u “BMW-u” brzo krenuti. Potom sam ušao u ritam. Sebi sam otežao život kada sam izleteo točkom u šljunak i pustio Čiltona da mi se približi. I Tom se trkao za pobedu, ali je naš duel ostao čist. Na osnovu govora tela Tomovog “forda” znao sam da pokušava, a timskih naredbi nije bilo. Oduševljen sam što sam konačno osvojio trku ove sezone”, kazao je vozač “forda”, koji je 2017. napravio turing pauzu i tu sezonu proveo je van Britanskog turing prvenstva.

Pilot “mercedesa” Ejden Mofat trijumfovao je u trećoj nedeljnoj vožnji na Silverstonu i time postao šesnaesti različiti osvajač BTCC trke u 2018. U završnom sprintu dana vodio je od starta s pol-pozicije do karirane zastave, sve vreme se odupirući nekim od najiskusnijih turing pilota Britanije.

Mofat je opisao pobedu za koju je morao ozbiljno da se bori: “Posle ovoga ću svakako imati miran san. Gledao sam vremena konkurenata i bio am ubeđen da ću im umaći. Imao sam osećaj da će Ingram i Turkington biti uz mene na kraju, ali su mi prišli mnogo ranije nego što sam se nadao. Ima vozača koje ne želite da vidite za sobom, a Ingram je svakako jedan od njih! Silverston je staza na kojoj se mučimo, zato je pobeda ovde i dirljiva i posebna. Posle svega je bilo i suza, sve mi ovo mnogo znači, pogotovu posle pravca kojim su stvari u poslednje vreme išle. Mnogo sam truda uložio u ovaj vikend, bio sam rešen da uzvratim i to je nagrada svima za uloženi trud.”