Iz Honde poručuju: Još nije gotovo!

Drugo, treće i četvrto mesto na trci 2 na Salcburgringu bio je Hondin maksimum na austrijskoj rundi Svetskog šampionata. U italo-japanskoj postavi nalaze zadovoljstvo u činjenici da su se prvi put ove sezone dva njena vozača dočepala podijuma.

„Bio je to najbolji mogući rezultat i veliki podsticaj samopouzdanju celog tima,“ kazao je Gabrijele Tarkvini, koji je u trci 2 na Salcburgringu startovao s pol pozicije, a vikend završio izlaskom na drugi stepenik pobedničkog postolja. Italijan je svoj plasman obilato zalio šampanjcem, u društvu sa trećeplasiranim, timskim kolegom Tijagom Monteirom.

Posle takmičenja na superbrzoj stazi u Alpima, dve fabričke i dve privatne „honde sivik“ zaputile su se ka Moskvi i šestoj rundi FIA Svetskog prvenstva turing automobila 2014.

Rus (1)Smešten pored novoriškog autoputa, nekih 80 kilometara od glavnog grada Rusije, Moskovski autodrom je prva namenski podignuta trkačka pista u najvećoj zemlji na svetu. U rad je puštena 2012. godine, i, čast da „preseče vrpcu“ imala je Svetska Reno serija. U svom takmičarskom životu, staza je pored WTCC-a ugostila i DTM, različite GT kategorije i Svetski superbajk šampionat.

Iako pista u konfiguraciji na kojoj se voze trke Svetskog šampionata turing automobila ima pravac dug gotovo 900 metara, za dobro vreme kruga značajne su krivine u sektorima 1 i 2.

„Ne možete pronaći dve različitije staze nego što su to Salcburgring i Moskovski autodrom. To izvesno znači da ćemo u podešavanjima morati da izvedemo brojne kompromise kako bismo izašli na kraj i sa sporim krivinama i sa dugačkim pravcima,“ izjavio je Monteiro, trenutno četvrti u poretku WTCC vozača i prvi pratilac Sitroenove trojke.

„Bude li vruće kao prošle godine, i trošenje guma igraće važnu ulogu zato što je asfalt na Moskovskom autodromu prilčno grub. Mnogo je parametara koji će odrediti ishod trka, uključujući činjenicu da će „sivik“ imati 20 dodatnih kilograma u vidu kompenzacione težine, ali uveren sam da ćemo naći prava rešenja.“

Michelisz_Rus_34
Na WTCC premijeri u Moskvi 2013, najbolji rezultat Hondi je doneo Norbert Mihelis u „siviku“ Zenge motorsporta. Mađarski vozač je trku 1 završio na trećem mestu.

„Start je posebno važan, jer je zona kočenja za prvu krivinu idealno mesto za osvajanje pozicija,“ objašnjava Norbi. „Moskovski autodrom mi odgovara, staza mi se sviđa. „Honda sivik“ ima potencijala da se tamo pokaže veoma dobro, ali će mnogo zavisiti od rezultata kvalifikacija. Dobro startno mesto je velika prednost na ovoj stazi.“

Tehničari J.A.S. motorsporta pripremili su izvesna unapređenja automobila za Rusiju i poboljšanja performansi trebalo bi da se osete.

2014_wtcc_salzburgring_ 1136„Modifikacije dokazano imaju pozitivno dejstvo,“ tvrdi Alesandro Marijani, direktor fabričkog tima. „Vozači su bili zadovoljni ponašanjem „sivika“ u Austriji, mi i dalje smanjujemo zaostatak za konkurentima. U Moskvi bi trebalo da imamo i neke nove elemente na šasiji, to bi trebalo da nam omogući da izvedemo još jedan korak napred.“

U Hondi već gledaju dalje od Moskve i razmišljaju o putovanju WTCC karavana u Belgiju, koja je poslednja ovogodišnja evropska destinacija šampionata. Dve nedelje posle ruskog, vozi se trkački vikend na Spa Frankoršampu, jednoj od najlepših staza na svetu.

„Frankoršamp je brza staza, ali se ne može porediti sa pistama tipa Salcburgringa. Ne, sezona još nije gotova. Mislim da možemo podvući crtu tek pošto prođu trke u Moskvi i Spa,“ zaključio je Tarkvini.