J.A.S. u 2015: Pet „sivika“ za WTCC, tri za TCR

Poslovno-sportski program italijanskog J.A.S. motorsporta dogodine će slediti dva glavna pravca: WTCC i novu TCR internacionalnu seriju.

U Svetskom šampionatu turing automobila, kompanija iz Arluna nastaviće da sprovodi Hondinu fabričku operaciju sa dva automobila, istovremeno pružajući podršku trima privatnim klijentskim ekipama – Zenge motorsport, Protim rejsing i NIKA rejsing.

Intenzivni međusezonski test program već je započeo. Tandem fabričkih pilota Kastrol Honde za sobom ima tri dana proba na Motorland Aragonu, a sledeća tura vožnji zakazana je za period od 15. do 18. decembra na Heresu. Tim se trudi da maksimalno iskoristi zimu i istovremeno radi na evaluaciji većeg broja komponenti koje treba da donesu unapređenja.

2014_wtcc_macau_0170 2013_wtcc_usa_ 0140„Posle zimskih testova na sve automobile ugradićemo nove delove. Neki su već definisani, ostale tek moramo da isprobamo“, kazao je direktor J.A.S. motorsporta Alesandro Marijani.

Naporedo s WTCC kampanjom, J.A.S. će za 2015. izraditi i tri „honde sivik tajp-R“ za inauguralnu sezonu TCR (TC3) internacionalne serije. Toliko automobila garantovano je za početnu fazu, u perspektivi, njihov broj će se povećati.

Marijani objašnjava: „TC3 je potpuno drugačija priča (u odnosu na WTCC), to je auto za klijente. J.A.S. će ga izraditi, mi imamo misiju jer imamo mnogo klijenata u celom svetu koji traže jeftin turing auto, tržište ga zahteva.“

„Prvo ćemo izraditi tri automobila za švedski Vest koust rejsing, jer želimo da u tom šampionatu budemo prisutni od početka. A zatim ćemo ih, tokom godine, napraviti još.“

Photo_news_014_42e1afb8bd566860e29bc11b305ff191J.A.S. ima dugogodišnje iskustvo u podršci klijentskim takmičarskim programima zasnovanim na automobilima Honde. Brojne njihove „honde akord euro R“, izvorno napravljene i razvijane za privatne trkače u WTCC sezoni 2005, kasnije su vožene u azijskim turing serijama.

Nova TCR (TC3) tehničko-sportska formula učesnicima obećava takmičarske sprave jeftinije od onih koje se danas mogu naći u međunarodnim i nacionalnim šampionatima. Koncept podrazumeva oslanjanje na performantne serijske modele, a pristupačniji automobili su obaveza koju su organizatori ugradili u osnovne premise prvenstva u nastajanju.

„Cena auta je limitirana na 100.000 evra“, podseća Marijani. „To ima smisla, svota je razumna, razumne su i performanse. Produkcijski model već ima obilje snage, a čak su i operativni troškovi veoma, veoma mali“, tvrdi Italijan.