Jedan TCR šampionat 2021. započeo, drugi već pri kraju

Šampionat Australije otvorio je ovogodišnju globalnu sezonu u klasi TCR vozila. Planirano je da se održi 21 TCR prvenstvo na 5 kontinenata (Amerika, Južna Amerika, Evropa, Azija i Australija) ili ukupno oko 250 trka.

Neizvesnost pojedinih šampionata i borbe za titulu šampiona je velika i među vozačima i među TCR proizvođačima automobila, odnosno njihovim modelima. Nasuprot njima su šampionati u kojima su dominirali jedan vozač i jedan proizvođač.

TCR Australija nije vožena 2020. godine zbog pandemije korona virusa. Ove sezone šampionat je žestoko startovao pobedama vozila Alfa Romeo u neizvesnoj borbi trojice njihovih vozača, Džordana Koksa, Lija Holdsvorta i Džeja Hensona.

U tri održane trke Koks je slavio 2 puta, a Holdsvort jednom i deluje da će oni možda učiniti šampionat poprilično neizvesnim.

Startovalo je 18 vozača raspoređenih u 14 timova, a zastupljeno je 7 proizvođača: Alfa Romeo (4 automobila), Audi (2), Honda (4), Hjundai (3), Pežo (3) i Reno (2). Očekuje se u toku sezone i uključenje Folksvagena, koji će voziti Čelzi Anđelo, za sada jedina dama u šampinatu Australije.

Nažalost zbog pandemije, odnosno ograničenja prilikom putovanja u državu Viktorija, drugo takmičenje u kalendaru je odloženo, a srećna okolnost je samo na mesec dana.

Trenutno je u toku još jedan šampionat, tačnije nastavak šampionata Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je započeo prošle godine sa dva takmičenja, a ove godine su od planirana tri, održana još dva.

U do sada 8 voženih trka u TCR klasi, učestvovala su samo dva vozača u kojima je Grk Aleks Anivas vozeći „kupru“ apsolutno dominirao pobedivši na svih 8 trka. Ovaj šampionat je potpuno nezanimljiv, sem naravno za navijače Grka Anivasa, koji je već šampion bez obzira na poslednje takmičenje u Dubaiju.

Analizirajući šampionate održane prošle godine možemo kao neinteresantne, bar što se tiče borbe za titulu, pridružiti i šampionate Severne Amerike, Kanade, Japana, pa zamalo i Kine sve do trenutka dok se u pobednike nije uključio i drugi kineski proizvođač MG, pored Džili grupe i njenog brenda Lynk&Co.

Kakvu konkurenciju možemo očekivati u pojedinim šampionatima 2021. godine? To ne možemo sa sigurnošću da predvidmo, ali prema utisku od prošle sezone preporučujem šampionate koji su održani na terioriji Evrope, pre svega onaj koji nosi ime kontinenta, zatim ruski, nemački, italijanski, skandinavski, naravno WTCR i šampionat Istočne Evrope koji nam je „najbliži“ i u kome smo imali naše predstavnike i naša dva šampiona Milovana Vesnića i Dušana Borkovića u do sada tek dva održana.

Prošlogodišnji šampionat Istočne Evrope, bez obzira što su učestvovala 23 vozača, 17 timova i 4 proizvođača (Audi, Kupra, Honda, Hjundai) bio je zanimljiv samo nama, navijačima Dušana Borkovića, jer nije bilo neizvesnosti oko osvajanja šampionske titule. Dušan je dominirao u osvajanju svih pol-pozicija i svih pobeda i tako postigao jedinstven rezultat, da pobedi na svim trkama u nekom regionalnom šampionatu.

Za ovu sezonu očekujemo i „jačeg“ Milovana Vesnića na stazi, sa kupljenim automobilom „audi RS3 LMS“, koji je prošle godine vozio Marokanac Mehdi Benani i s njim stigao do zvanja šampiona TCR Evropa.

Nepoznata nam je i konkurencija u najavljenom novom TCR šampionatu Južne Amerike, ali znamo da je Argentina rasadnik vrhunskih vozača, pa očekujem veliku borbu za titulu.

Drugi inauguralni TCR šampionat startuje u martu na Novom Zelandu, prema za sada aktuelnom kalendaru. Voziće se 3 takmičenja „spakovana“ u dva meseca, svako sa po tri trke.

Sačekaćemo do juna meseca da započnu svi šampionati, pa da vidimo koliko su konkurentni – bar na papiru.

1 Comment

Comments are closed.