Jesika Bekman: Nadam se da ću mojim nastupom u WTCR inspirisati još devojaka da uđu u auto-sport

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Švedska automobilistkinja Jesika Bekman debitovala je ove sezone u Svetskom kupu turing automobila.

Rođena na krajnjem severu Švedske pre 24 godine, a diplomirala je na Univerzitetu u Luleu biznis i ekonomiju.

Ona je prvi put sela u karting sa sedam godina, ali je morala da sačeka dve, kako bi dobila licencu da može da se takmiči.

Godine 2017. okušala se, zajedno sa bratom Andreasom, u relikrosu, a u turing je ušla 2018. vozeći STCC i TCR UK, ponovo uz njega.

U TCR Evropa je debitovala 2019, a ove u WTCR sa “hjundaijem” ekipe target kompetišen, postavši prva devojka koja vozi celu sezonu jednog svetskog prvenstva.

“Od početka moje trkačke karijere želela sam da se trkam van granica moje zemlje. U auto-sport sam se zaljubila odmah, a kad sam prvi put pobedila u kartingu znala sam da ću dati sve od sebe da se trkam na najvišem nivou. Veoma brzo sam napredovala, od regionalne, preko evropske do svetske scene. U WTCR se trkam sa najboljim vozačima sveta i trudim se da naučim što više od njih”.

“To što sam žensko nikad mi nije bila prepreka. Trkam se isto kao i moj brat, ali se uvek trudim da budem ispred njega, kao i ispred drugih konkurenata. Nadam se da ću mojim nastupom na svetskoj turing sceni inspirisati još devojaka da uđu u auto-sport i stignu do ovog nivoa na kojem sam ja”, optimistična je Šveđanka.

“Ponekad ume da bude teško, ali to najviše zavisi od automobila i ekipe za koju vozim. Ako dokažem da sam dobar vozač, i ako pobedim momke sa kojima se trkam, to će biti poruka ženama da je to moguće. To jeste neka vrsta pritiska koji osećam, ali o tome ne razmišljam kad sam u automobilu”.

“Sigurno nije lako, ali da je lako svako bi to mogao. Morate da verujete u sebe i da radite ono što volite”, poručila je Jesika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*