Jokohama ležerno odgovorila na optužbe: Svi još učimo, još nemamo dovoljno informacija (!?)

Photo Clement Marin / DPPI

Liferant WTCC pneumatika Jokohama ponovo je bila antiheroj takmičarskog vikenda na Nirburgringu Nordšlajfe.

Već je dan za treninge obeležen gumi defektima, a u subotnjim trkama zabeleženo je najmanje pet eksplozija pneumatika, računajući i WTCC i ETCC vožnje. Monteiru i Đirolamiju gume su popucale u završnici uvodne trke, Mičigamiju tokom prolaska kroz cilj, a još je neobjašnjen razlog krupnog udesa Danijela Nađa u glavnoj vožnji, koji može ali i ne mora biti u vezi s Jokohama gumama. Lidera ETC kupa Kristjohanesa Šrajbera katastrofa je snašla u prvom sprintu, a njegovog timskog kolegu Petera Riklija u drugom.

Posledice? Đirolami je ostao bez potencijalnog podijuma i starta u glavnoj trci, Monteiro je izgubio supervažne bodove i pao na drugo mesto u generalnom, Mičigami je možda mogao do kog poena, a trkači Rikli motorsporta bi bez gumi defekata možda završili dan i kao pobednici. I ako se izuzmu materijalna šteta i vozački stresovi, subotnja zbivanja mogu da imaju ogroman uticaj na ishod i Svetskog šampionata i Evropskog turing kupa.

Izveštač TouringCarTimesa razgovarao je s tehničkim konsultantom Jokohame Ijanom Beveridžem, čiji su komentari zvučali prilično ležerno, kao da situaciju ocenjuje posmatrač, a ne akter i kao da viđeni incidenti nisu ugrozili bezbednost takmičara.

“Na prvom treningu je bilo problema. Razmotrili smo situaciju sa timovima i oni su izveli određena prilagođavanja. Na drugom treningu je sve bilo OK, ali ne mislim da je iko izvodio punu simulaciju trke. Zatim je došao trkački dan, uslovi su se ponovo blago promenili, imali smo više temperature i meta je ponovo pomerena. Mi na Nirburgring dolazimo samo jednom godišnje i to je jedinstven zbir okolonosti s kojima zajedno s timovima pokušavamo da izađemo na kraj.”

“Svi mi još učimo, i to podrazumeva i timove. Toliko faktora ovde može da iznenadi automobile i gume: ivičnjaci, grublji delovi asfalta, mnogo aerodinamičke kompresije, dugački, brzi pravci. Svi oni čine taj zbir okolnosti. Mislim da sada bolje razumemo šta treba da radimo. Mi smo se u fabrici mnogo trudili da eliminišemo sve falinke, ali nismo u tome uvek uspešni.”

Photo Antonin Vincent / DPPI

Jokohama timovima daje uputstva o pritiscima u pneumaticima i njeni predstavnici su 2016. u svoju odbranu pokretali tezu da ih se WTCC ekipe ne pridržavaju u dovoljnoj meri. Ovog puta Monteiro je istakao da je Honda čak i premašila ono što joj je preporučeno.

“Sledili smo sva uputstva i mislim da smo išli i na još malo bezbednija rešenja”, kazao je Portugalac. “Stopostotno smo učinili i više od onog što su preporučili, jer smo već bili u okviru njihovih preporuka kada je Mihelisu pukla guma u četvrtak.”

“Ne razumem kako takva kompanija svake godine može da izlaže vozače ovakvim opasnostima. Treći put dolazimo na Nirburgring. U redu, prošle godine je bilo gore, ali pre svega, ljudi se izlažu riziku, a zatim, ovo je mene teško oštetilo u šampionatu. Na ovom nivou, to zbilja nije prihvatljivo.”

“Kakvi god izgovori da postoje – ne gazite ivičnjake, ne radite ovo ili ono – mi smo plaćeni da vozimo najbrže što možemo. To nam je posao.”

U Volvoovim redovima, trkački gumi defekt snašao je Đirolamija. Razočarani Argentinac nije poneo ni jedan jedini bod sa Nordšlajfea, deveti je u generalnom i ima 75 poena manje od vodećeg u šampionatu. Bebu je ispričao da je pneumatik eksplodirao bez ikakve najave ili upozorenja, da je čuvao gume i da nije očekivao bilo kakav problem s njima. “Naša tri “volvoa” bila su identično podešena, a maler se desio samo meni”, dodao je on.

Predstavnik Jokohame iskoristio je tu činjenicu da bi dalje razvio svoju tezu: “Dva “volvoa” su završila, jedan nije. To pokazuje koliko je minimalna razlika između bezbednog i nebezbednog. Još nemamo dovoljno informacija da bismo tačno kazali timovima šta treba da rade.”

“Kao što možete da pretpostavite, pokušavamo da uspostavimo jedan skup uputstava i smernica, što obično podrazumeva veći pritisak, koji gumi daje veću podršku, ali to oduzima performanse i timovi oklevaju u primeni značanijih izmena. Mislim da što bolje upoznaju stazu, to bolje shvataju da moraju da ih primenjuju.”

Rob Haf ove godine nije doživeo eksploziju gume, ali je s pneumaticima takođe imao problema i zato je predložio rešenje – posebnu gumu za Nirburgring.

“Za mene je neprihvatljivo da nam na ovakvim stazama pucaju gume,” kazao je Englez. “Postoje stvari koje mi kao tim možemo da uradimo, ali njihov broj je ograničen. Postoji i ono što možete da učinite kao vozač, da izbegavate ivičnjake, da pazite u prvom krugu i dovedete gume na pravi pritisak, ali mi smo svetski šampionat i sve bi ovo trebalo da funkcioniše bolje.”

Predstavnik japanskog proizvođača objasnio je zašto ne postoji specijalna guma za Nirburgring i zašto preporuke njegove kuće o pritiscima pneumatika nemaju obavezujući karakter.

“Postoje dva razloga zašto nemamo posebnu gumu. Prvo, to se ne može po pravilima, jer po ugovoru sa šampionatom postoji samo jedna guma i to je teško promeniti. A čak i kad bismo proizveli tvrđu gumu, došlo bi do gubitka performansi, kao što se performanse gube i kada se postojeće gume voze na višem pritisku. Čak i ako bismo i proizveli jaču gumu, timovi bi je vozili na nižem pritisku, kako bi povratili performanse.”

“Odluka je da naše preporuke ne budu obavezne. Samo FIA može da ih učini obaveznim, a mi kao šampionat nevoljno pribegavamo takvim merama, jer želimo da sportske odluke donose timovi.”