Jubilej: 40 godina BMW junior programa

BMW je obeležio interesantan jubilej, 40 godina od uspostavljanja juniorskog programa BMW motorsporta.

Sada već daleke 1977. osnovan je BMW junior tim, zahvaljujući zalaganju Johena Nerpaša, direktora sportskog odeljenja bavarskog proizvođača.

Takva inicijativa bila je novina u nemačkom automobilskom sportu, a živela je i živi i danas, s ciljem da pripremi mlade vozače za zahteve takmičenja na internacionalnoj sceni.

Prvu generaciju BMW juniora u 1977. činili su Švajcarac Mark Zurer, Nemac Manfed Vinkelhok i Amerikanac Edi Čiver. Njima su poverni kokpiti “BMW-a 320i” spremljenih po pravilima Grupe 5, a odabrano takmičenje bio je šampionat Nemačke na kružnim stazama.

Kao i svi neiskusni juniori, Čiver, Zurer i Vinkelhok umeli su da budu i isuviše nestrpljivi i preterano agresivni, ali su naučili zanat i kasnije su svi napravili karijere u Formuli 1 i različitim disciplinama na kružnim stazama.

Od 1977. nadalje, junior program BMW motorsporta je nastavljen, potom i proširen, a fokus mu je bio na jednosedima, uglavnom u različitim varijacijama Formule BMW. Kroz njene redove prošli su DTM asovi Marko Vitman, Martin Tomčik i Timo Glok, kao i kasniji F1 šampioni Sebastijan Fetel i Niko Rozberg.

“Ponosni smo na 40 godina promovisanja mladih talenata”, istakao je sadašnji šef BMW motorsporta Jens Markvart. “Juniorski tim je 1977. bio pionirski koncept u međunarodnom trkanju. Nijedan brend pre toga nije svesno pomagao mlade talente s ciljem da ih podrži na njihovom trkačkom razvojnom putu.”

“Koncept se pokazao izuzetno uspešnim, a impresivno je kada se vidi koliko je velikih trkačkih karijera u proteklih 40 godina započeto kod nas. To pokazuje da je put kojim smo krenuli 1977. bio i ostao uspešan, pravi i važan.”

“Podrška mladim talentima na putu ka međunarodnoj sceni predstavlja jedan od centralnih stubova naše filozofije. Kada ih biramo, uvek gledamo u budućnost: današnji vrhunski mladi talenat sutra može da postane šampion, ako ima pravu podršku.”

Idejni tvorac i osnivač BMW junior tima Johen Nerpaš seća se: “Takav tim je u ono doba bio novitet. Nikada ranije nijedan proizvođač nije tako postojano podržavao mlade trkače i davao im tako sveobuhvatnu i široku podršku. Osnovao sam junior tim jer čak ni vozači Formule 1 nisu bili fizički pripremljeni za izazove koji ih očekuju. Još se sećam 1977. i prašine koju su naši “mladi lavovi” podigli. Ali, imali smo dobar instinkt, jer su sva trojica dospela do Formule 1. Veoma sam ponosan na promovisanje juniora s kojim smo tada započeli, ono je dalo mnogo fantastičnih i uspešnih trkača.”

“U ono vreme smo bili divlji na stazama, ali je BMW svejedno verovao u nas i, uprkos izvesnim kritikama, omogućio nam je da steknemo dragoceno trkačko iskustvo”, dodao je Zurer. “Meni i mojim kolegama BMW junior tim predstavljao je odskočnu dasku na putu ka Formuli 1. Današnja generacija je daleko zrelija nego što smo mi bili, imaju sreće što ih kompanija poput BMW-a podržava. Mladom trkaču ništa nije važnije od toga da može da se razvija u profesionalnom okruženju, vozeći sofisticirane trkačke automobile.”

Prvi BMW juniori 1977. godine: Manfred Vinkelhok, Edi Čiver, Mark Zurer

Preoblikovan 2014. godine, junior program BMW motorsporta usmeren je ka GT kategoriji i turingu (DTM). Projektovan je tako da mladi vozači u njemu provedu nekoliko godina, a dugoročni je cilj da piloti koji voze BMW automobile u GT3 takmičenjima budu izdanci sopstvene škole.

U koncept junior programa od prvog dana su uključeni su brojni aspekti na stazi i van nje. To podrazumeva ne samo trkanje u različitim BMW automobilima, već i obuku i asistenciju u svim profesionalnim segmentima, kakvi su fizička sprema, sportska psihologija, režim ishrane i odnos prema medijima.

U jubilarnoj 2017, status juniora BMW motorsporta imali su Džesi Kron, Bajcke Viser, Riki Kolard, Mikel Jensen, Denis Maršal, Niko Mencel i Džoel Erikson. Kolardu, Mencelu i Eriksonu su na GT sceni već poveravani kokpiti automobila “BMW M4 GT4” i “BMW M6 GT3” na trkama poput 24 sata Dubaija i 12 sati Bathursta.

U najbolje skorašnje “proizvode” BMW junior programa ubraja se četvorostruki F1 šampion Sebastijan Fetel, koji je osvojio Formula BMW ADAC šampionat 2004. Isto to je, samo dve godine ranije, učinio Niko Rozberg, koji će u istoriji auto-sporta biti zapamćen kao F1 prvak iz 2016.

Identičnu školu prošao je i Niko Hilkenberg, osvajač ADAC Formule BMW 2005, danas F1 vozač i pobednik 24 časa Le Mana 2015.

Bivši i dvostruki DTM šampion Marko Vitman stekao je titulu u Evropskoj Formuli BMW 2008. godine, a DTM prvak iz 2011. Martin Tomčik u juniorskoj biografiji poseduje trijumf u BMW ADAC Formula junior kupu 1998.

Nedavno upriličeni susret generacija, održan u čast 40 godina BMW junior programa, okupio je rukovodioce BMW motorsporta, Markvarta i Nerpaša, prve pitomce programa Zurera i Čivera, kao i današnje pulene Bavarskih motornih radionica. Status zvezda imali su i automobili, “BMW 320” Grupe 5 iz 1977. te aktuelni GT3 i GT4 modeli kuće.

Susret generacija: Bajcke Viser, Mark Zurer, Edi Čiver

Bivši BMW juniori poslali su prigodne poruke, pa je Fetel izjavio: “Čestitam na jubileju. Kada sam bio mlad trkač, imao sam sreće da me pomognu BMW i Red bul, bez njihove podrške verovatno nikada ne bih dospeo do Formule 1.”

I BMW DTM pilot Timo Glok smatra da je imao sreće što ga je bavarski proizvođač rano uključio u svoj pul talenata i zato tvrdi: “BMW je bio ključan za razvoj moje sportske karijere, junior program je tokom decenija proizveo neverovatan broj velikih imena i nadam se da će se nastaviti još barem četrdeset godina.”

Timo Šajder je objasnio šta mladim vozačima znače juniorski programi poput BMW-ovog: “Bez takve podrške mladima je vrlo teško da se snađu u auto-sportu, i to iz mnogih razloga, uključujući i finansijske. Meni je koristila sveobuhvatna podrška koju sam dobio 1998. kao junior. Deo trening programa podrazumevao je da moramo da pomažemo motornom odeljenju u Minhenu, da sklapamo trkačke motore i tako stičemo dragoceno iskustvo. Još pamtim kako sam pomagao u sklapanju motora s kojim se Joahim Vinkelhok trkao na Le Manu. Drago mi je što sam takvo iskustvo stekao tako mlad, ono mi i danas koristi.”

“Iz prve ruke sam se uverio koliko je BMW-u bilo važno da promoviše mlade talente”, kazao je Tomčik. “Imao sam 16 godina, trkao sam se u BMW Formula ADAC junior kupu i u tom periodu sam položio temelj za svoju buduću karijeru. Sada mi je zadovoljstvo da svoje iskustvo ponudim idućim generacijama BMW juniora i to činim kad god imam priliku.”