Kamiš: Na Olton parku će kvalifikacije biti kritične

Vozači fabričke BTCC postave Honde Met Nil i Den Kamiš zauzimaju petu, odnosno osmu poziciju na tabeli uoči pete runde šampionata na Olton parku.

Za vodećim Kolinom Turkingtonom Nil zaostaje 28, a Kamiš 46 poena.

Hondin tandem je optimistično dočekuje rundu na stazi u Češiru, jer su i tim i automobil tu bili prilično uspešni u proteklim sezonama. U prethodnih deset godina, ubeleženi su sedam pobeda i brojni izlasci na podijum. Vikend za pamćenje bio je onaj iz 2012, kada je tim monopolizovao najviši stepenik pobedničkog postolja u sve tri trke.

Prethodna, četvrta BTCC runda 2019. vožena je na Kroftu. Tu su Nil i Kamiš osvojili sasvim solidne bodove, kao i jedan podijum, iako pista u severnom Jorkširu pogoduje automobilima s pogonom pozadi, kakvima raspolažu suparnici iz Subaru i BMW timova.

Za razliku od njega, Olton park je mnogo naklonjeniji automobilima s prednjim pogonom, kakav je i “sivik tajp R”.

“Kroft je bio još jedan vikend o kojem možemo pričati s aspekta onoga što se nije desilo, a moglo je”, podseća Nil, istovremeno vozač i direktor tima. “Honda” je od prvog treninga funkcionisala kako treba, i Den i ja trebalo je da budemo na vrhu poretka da u kvalifikacijama nije bilo toliko crvenih zastava! Međutim, bio sam zadovoljan svojim trkačkim tempom, pogotovu pojedinim preticanjima koja sam izveo. Napustili smo Kroft osvojivši pristojne poene i to je sjajno, jer na toj stazi tradicionalno nismo baš sjajni.”

“Olton park mi se dopada, to je brza staza stare škole i tečnog toka i ne oprašta nikome ništa. Meni je tamo išlo dobro, u poslednjih deset godina imao sam 11 podijuma, uključujući i četiri pobede i nadam se da taj bilans ovog puta mogu dodatno da poboljšam”, zaključio je BTCC veteran i trostruki prvak serije.

Sličan je i komentar Dena Kamiša: “Zadovoljan sam još jednim solidnim izdanjem na Kroftu, a tamošnji izlazak na podijum doživljavam kao bonus. Međutim, da su kvalifikacije prošle po planu, celog vikenda smo mogli da jurišamo na podijume. U trkama sam se pre svega klonio nevolja i u njima sam osvojio lepe bodove i za tim i za svoju kampanju.”

“Olton park odgovara mom stilu vožnje, a to se naročito odnosi na brze i tehničke sekcije staze. Kvalifikacije će ponovo biti kritične, pa ću tesno sarađivati s Nilom da bih iz automobila izvukao najviše što se može i da bih, nadam se, nastavio da se penjem na tabeli.”

U plasmanu proizvođača, Honda drži drugo mesto, samo 5 poena iza vodećeg BMW-a.

Halfords Juasa rejsing prvi je u timskoj klasifikaciji, 22 boda ispred Tima BMW.