Karijera kojoj se ne nazire kraj: Kako je Koronel opstao u turingu više od 20 godina i šta misli o budućnosti trkanja

Prošla je 21 godina otkako je Tom Koronel stupio na svetsku turing scenu i od tada nije propustio ni jednu sezonu na najvišem nivou.

Kad je WTCR spustio zavesu u Saudijskoj Arabiji u novembru, Koronel je rekao da će se sigurno naći i na startu nove TCR Svetske serije, a dok se to ne dogodi prošao je kroz svoju prebogatu karijeru.

Trkač iz Nardena debitovao je u FIA ETCC 21. oktobra 2001. na stazi Eštoril.

“Te godine sam se vratio iz Japana i takmičio se u holandaskom turing prvenstvu sa BMW i sezona se do oktobra već završila. Sandor van Es i ja smo bili pozvani da pomognemo Dankanu Huismanu u ETCC, koji se borio za titulu u Superprodukciji. Na debiju sam kroz cilj prošao treći, posle odlične borbe sa Đanijem Morbidelijem. Prve impresije su bile pozitivne, svidelo mi se prvenstno”, priseća se Koronel.

Naredne godine je dobio celosezonski angažman sa Karli motorspom u BMW i zabeležio je tri podijuma. Sa itom ekipom takmičio se i 2004, povremeno delio kokpit sa partnerkom Paulinom Zvart: “Sa njom je to bilo posebno. Nastup partnera je priličan raritet u auto-sportu”.

ETCC je 2005. prerastao u Svetski šampionat i Koronel prelazi u “seat toledo ran” sa ekipom GR Azija.

“Upoznao sam Rona Rajndersa koji mi je ponudio da pređem u ekipu koja podržava brend Seat. Dogovorili smo se dve nedelje pre početka sezone”.

Koronel se u prvoj WTCC sezoni popeo na podijum na Spa-Frankoršampu. Bila je zaista velika konkurencija, osim Seata fabričke programe su imali Alfa Romeo, BMW, Ševrolet, a ja sam bio mali privatnik. Za mene su to bile najbolje godine, čisto trkanje, najbolje od turinga”.

U narednim godinama on je sa “toleda” prešao u “leon” sa kojim se popeo na podijum u Makuu i osvojio trofej za privatnike.

“Oduvek sam bio privatnik i zauvek ću biti, iako su mi često govorili da sam isuviše dobar da budem privatnik, ali sam dobijao novac za nagradu i tako pravio budžete za naredne sezone”.

Ipak, finansijski problemi su ga 2007. umalo sprečili da nastupi u WTCC.

“Jednom sam sreo Tima Hakslija u Makauu, i odjednom sam dobio poziv od njega. Rekao je da ne može da zamisli trku u Makauu bez mene i pitao me koliko novca mi treba. Četiri dana kasnije novac je bio prebačen na moj račun i mogao sam da se trkam”.

Prva pobeda došla je u Japanu 2008. na Okajami.

“To je bila zaista posebna pobeda, u Japanu koji je moj drugi dom. Prvi put sam vozio sa slikovima napred i gumama za kišu pozadi. Jedini sam tako uradio i pobedio. Taj trik sam otkrio u Suzuki sviftu na Zandvortu, gde nismo imali intermidijat pneumatike. To je upalilo i u ETCC i od tada to zovu “Koronel kombinacija”, otkriva holandski automobilista.

Naredne godine, Koronel je izvezao još jednu sezonu sa Seatom, da bi španska fabrika odustala od WTCC programa na kraju 2010. i ponovo ga dovela u situaciju da mu je budućnost neizvesna.

“Vozio sam sa Paulinom u Škotskoj, nešto pre Božića, kad sam dobio poziv od Roberta Ravalje. Ponudio mi je da vozim za njega i odmah sam pristao. Kupio je BMW koji je ranije vozio Endi Priol, a timski kolega mi je bio Aldo Preo. Osećaj je bio fantastičan”.

Godine saradnje sa ROAL motorsportom bile su uspešne, a 2011. je započeo podijumom. Koronel je sezonu završio na četvrtom mestu u generalnom plasmanu, prvi iza tri fabrička “ševrolet kruza”.

Kad su tokom 2014. počela šuškanja da su TC1 specifikaciji dani odbrojani ROAL motorsport je shvatio da je BMW-u vreme prošlo-

“Kupili smo ti “kruz”, trkaćeš se s njim naredne tri sezone, to mi je javio Ravalja, ali sam ja opet bio u problemu sa budžetom, jer su svi moji sponzori želeli da vozim BMW. Ravalja mi je i to rešio”, priča dalje Koronel.

I zaista, tri godine je Koronel vozio “kruz” i imao niz podijuma i pobeda, sve do kraja WTCC-a 2017. godine.

“U poslednjih par godina videlo se da WTCC propada. TC1 automobili su bili preskupi, i bilo je mnogo politike u pozadini takmičenja. Imali smo alternativu, TCR koncept Marčela Lotija i proizvođači su već počeli da pripremaju automobile po tim regulativama. To je bila solidna baza i tako je nastao WTCR”, priseća se on.

Koronel je u WTCR 2018. ušao sa “hondom sivik” belgijske ekipe Butsen Žinion, ali nije imao zapaženijih rezultata. Nakon toga, promenio je ekipu i brend. Ponovo je izabrao belgijski tim – Komtuju rejsingom, a “seat kupra” je kasnije zamenjena “audijem RS3 LMS”.

Borio se za Trofej za privatnike, a pobedu u ukupnom plasmanu izvojevao je prvi put 2020. na Aragonu. U poslednjoj sezoni završio je godinu kao deseti.

“Bilo je mnogo sukoba interesa u WTCR, opet mnogo politike. Nismo svi bili na istom kursu. Trkali smo se na nekim autodromima za koje nikad nisam čuo, gde serija koja je svetski šampionat ne treba da bude. Tokom poslednje sezone bilo je jasno da ne možemo više tako i nisam se iznenadio što se WTCR ugasio”.
O novoosnovanoj TCR Svetskoj seriji, koja startuje 2023, Koronel ima pozitivan stav.

“Iskreno sam pun entuzijazma kad je nova serija u pitanju. Mnogo automobila, mnogo vozača, najbolje staze na svetu… Mnogo toga je još nepoznanica, ali sve ide u pravom smeru. Marčelo Loti u svaki projekat unosi mnogo pozitivne energije i siguran sam da će i ova serija biti uspešna. Biće to ponovo nova era turing trkanja”.

“U godinama WTCC i WTCR bilo je mnogo arogancije kod organizatora, morali smo da uplatimo celu sezonu pre februara, iako nismo bili sigurni u svoje sponzorske pakete. Toga više nema, sad mogu ujutru da ustanem i kažem “Idem da uplatim kotizaciju i da se trkam”. To je ono za šta i Loti i Nuncija Korvino imaju sluha. Ima oko 1.200 TCR automobila širom sveta, koji se trkaju po istim pravilima, sa više-manje istim gumama i stilom trkanja, to je odlična perspektiva. Siguran sam da ću biti deo toga dogodine, još nisam završio svoju turing misiji”, završio je Tom Koronel, večito nasmejani šoumen bez kog turing trkanje ne može da se zamisli.