Karlin 2018. hteo u BTCC sa “alfa romeom”, opcija otvorena za budućnost

Foto: Alastair Staley/GP2 Media Service

Čuveni britanski trkački tim Karlin, s ozbiljnom reputacijom u svetu formula, nameravao je da 2018. proširi svoju aktivnost ulaskom u Britansko prvenstvo turing automobila, i to s “alfa romeo” automobilima.

Na čelu ekipe nalazi se Trevor Karlin, a vlasnik je Grejem Čilton, otac Toma i Maksa Čiltona. Prvi je BTCC/WTCC trkač, a drugi se posvetio jednosedima i trenutno vozi u Indikar seriji.

Karlin će tokom 2018. nastupati u čak sedam formula takmičenja, a najnoviji dodatak dugačkoj listi šampionata predstavlja upravo Indikar. Ekipa je u Sjedinjenim Državama operisala od 2015. u Indilajts seriji, gde i ove sezone nastavlja kampanju.

Ostale njene kategorije u 2018. biće: Formula 2, GP3, Formula 3, Euroformula i Britanska F4, koja je deo pratećeg BTCC programa.
Upitan koliko su istinite bile glasine o BTCC namerama, Trevor Karlin je za Motorsport.com izjavio: “O tome smo Grejem i ja prilično ozbiljno razgovarali, ali se ispostavilo da tu ideju nismo mogli i da sprovedemo, pa smo je već neko vreme odložili na stranu.”

Dodatna objašnjenja pružio je osvajač WTCC trofeja Tom Čilton. On je otkrio da je učinjen pokušaj saradnje s Alfa Romeom – verovatno s mrežom ostrvskih dilera brenda – a da je razmatrana i opcija kupovine već postojećeg BTCC tima.

“Bilo je razgovora, ja sam se baš jako potrudio da stvar uspe, ali je nažalost u toj fazi budžet Alfa Romea već presušio”, rekao je Čilton, koji će se 2018. trkati u turing šampionatu Britanije.

Foto: Zak Mauger/GP2 Series Media Service

“Ja sam zapravo pokušavao da obezbedim budžet Alfa Romea kako bismo napravili pravi automobil i pravi tim. Ta opcija uvek ostaje otvorena za budućnost, a kad kažem budućnost, mislim na trenutak kada se pravila ponovo budu promenila. U tom trenutku ćemo ponovo početi da razmišljamo o svemu.”

“Međutim, to je u prličnoj meri nedovršen posao”, dodao je osvajač WTCC bronze 2017. “Karlin je u ovom času najuposleniji trkački tim u Evropi. Mislim da niko ne prijavljuje više automobila od njih u najvišim kategorijama, a sada su i u Americi, u Indikar i Indilajts serijama.”

“Svuda voze punom parom, a BTCC bi imao smisla i zato što Karlin ima formule i u seriji koja je deo TOCA trkačkog paketa. Dakle, zašto onda ne bi postojao i turing tim?”

“Međutim, u ovom trenutku to nismo mogli da ostvarimo jer nismo mogli da osiguramo dovoljnu finansijsku podršku proizvođača.”

BTCC će i bez Karlina u svakom slučaju imati jednu “đulijetu” na startnoj listi 2018. Nju prijavljuje HMS rejsing (novo ime tima Hendi motorsport), a voziće je Rob Ostin. Auto će ovog meseca biti prikazan na Autosport međunarodnom salonu u Birmingemu.