Katsburgu sumnjiva pol-pozicija u Argentini, Erlaher kreće prvi u uvodnoj trci

Photo Antonin Vincent / DPPI

Vozač Polstar Cijan rejsinga Niki Katsburg osvojio je pol-poziciju na prvoj trci druge polovine WTCC sezone u Argentini.

Iza njega će startovati Norbert Mihelis, koji je bio brži od timskog kolege Tijaga Monteira. Četvrto vreme postavo je Esteban Gerijeri, a peto Ted Bjerk.

Prva kvalifikaciona runda pripala je Katsburgu, koji je bio bolji od Bjerka. Holanđanin je vozio krug 1,43:448, a Šveđanin 1,43:637.

Fabrički vozači Honde Mihelis i Monteiro držali su ritam “volvoa”, pa su sesiju završili na trećem i četvrtom mestu.
U prvom delu kvalifikacija Gerijeri je pokazao da ima šta da pokaže pred domaćom publikom, konstantno je vozio krugove za prvih pet mesta, a sat je zaustavio na 1,43:913 što je bilo dovoljno za petu poziciju.

Neprijatno iznenađenje priredio je šampion iz 2012. Rob Haf, koji je zbog problema sa kočnicama ispao iz dalje borbe za najviše pozicije, pa će obe trke započeti sa 13. mesta.

Osim njega, ispod crte su ostali još i Nađ, Sabo i Glison.

U drugom delu kvalifikacija ponovo je dominirao Katsburg, ali su se iza njega malo izmešale karte, pa je drugo vreme odvezao Mihelis, ispred Bjerka i Monteira, a Gerijeri je ponovo bio peti.

Đirolamiju je peto mesto izmaklo za manje od desetinke, a svi ispod njega su vozili krugove isporije od 1,44 u poretku Benani, Čiltoni Mičigami.

Najžešća bitka se vodila za 10. mesto koje donosi pol-poziciju za uvodnu trku. To mesto su gađali Čilton, Milčigami, Erlaher, Filipi i Koronel, a osvojio ga je vozač “lade veste”.

Koronel se silno namučio sa prednjim levim točkom koji je dimio na kočenju, pa i ne čudi 12. vreme koje je postavio.

U poslednji obračun na Termama prvi je izašao Gerijeri i postavio vreme 1,43:704. Njega je nadmašio Monteiro (1,43:479), dok je Bjerk u poslednjem sektoru napravio grešku na kočenju i završio na petom mestu.

Mihelis je bio brži od timskog kolege (1,43:272), ali ih je sve preskočio Katsburg (1,43:088) koji je kroz cilj prošao bukvalno preko trave.

Iako je postavio najbolje vreme, sudije su odlučile da istraže njegovo izletanje sa sva četiri točka, pa osvajanje pol-pozicije nije konačno.