KCMG kao prvak TCR Evropa izašao na svetsku scenu: Bilo je i vreme za korak napred

Photo Thomas Fenetre / DPPI

Formiranjem tandema Tijago Monteiro – Atila Taši, kompletirana je i druga ekipa koja će u Svetskom kupu turing automobila biti klijentska postava Honde i koja će na piste izvoditi “sivike tajp R TCR”.

U pitanju je tim iz Hong Konga, KC Motorgrupa, daleko poznatiji po skraćenom nazivu KCMG.

Ekipu je 2007. godine osnovao Pol Ip i ona je od nastanka do danas stekla brojne titule u Aziji u GT i trkama jednoseda. I ne samo tamo: njeno verovatno najprestižnije postignuće bila je pobeda u LMP2 klasi na 24 časa Le Mana 2015.

KCMG je bio dominantno aktivan na azijsko-pacifičkoj sceni, a prošle godine je prvi put zakoračio u svet turing trkanja. Za pozornicu je odabran šampionat TCR Evropa, u kojem su Taši i njegov tadašnji kolega Džoš Fajls osvojili timsku titulu.

Takođe 2018. tim se premijerno prikazao i u globalnom turing trkanju: njegove “honde” nastupile su u Svetskom kupu turing automobila, zahvaljući specijalnim pozivnicama koje su dobili Taši za Hungaroring i Kris Rihard za Nirburgring.

Dva vajldkard gostovanja su prošlost, a predstojećih deset WTCR rundi sasvim novi izazov, o kojem Ip kaže: “Drago nam je što sa Hondom izvodimo korak napred i 2019. prelazimo na pun WTCR program sa “sivikom tajp R TCR”. U Tijagu imamo jednog od najiskusnijih turing vozača na svetu, redovnog osvajača trka na ovom nivou. Atila obećava puno, trkao se s nama prošle godine i ima potencijal da se nađe na WTCR vrhu.”

U WTCR poduhvatu KCMG je u partnerstvu s Hondom, koja na svakoj od rundi šampionata obezbeđuje rezervne delove i tehničku pomoć. “Honde sivik tajp R TCR” FK7 generacije izrađuje JAS Motorsport i one su u svojoj debitantskoj sezoni 2018. osvojile pet većih šampionata.

U ime japanskog proizvođača, saradnju s KCMG-om komentarisao je Masaši Jamamoto, generalni direktor sportskog odseka Honde: “Pol Ip i njegov tim postigli su velike uspehe u jednosedima i trkama sportskih automobila i nadamo se da u Svetskom turing kupu mogu da se nadovežu na prošle godine osvojenu timsku titulu u TCR Evropa. Monteiro je jedan od najboljih turing trkača na svetu i drago nam je što se vratio u punu formu posle odlučnosti pokazane u oporavku od povrede. Taši je već pokazao izvrsnu brzinu i veliki potencijal i biće mu vrlo dobar timski kolega.”

Osim u kampanji u Svetskom turing kupu, hongkonška ekipa biće ove godine aktivna i u nekoliko drugih šampionata, uključujući VLN seriju i Interkontinentalni GT čelendž.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*