Kiprovski definisao program: Ove godine cela sezona u Ford fokus kupu

Makedonski automobilista Branko Kiprovski objavio je program za nastupajuću takmičarsku sezonu.

Kako piše portal Brz krug, on će celu godinu provesti u britanskom Ford fokus kupu.

Kiprovski i njegova porodica od 2017. godine žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. On je stacioniran u Londonu i sve svoje takmičarske korake izvodi s glavnim i velikim ciljem na umu – da dospe u prestižni Britanski šampionat turing automobila.

Pre odlaska u Englesku, Kiprovski je obećao da će od prvog trenutka na Ostrvu predano raditi na svojoj karijeri, čija bi kruna jednog dana trebalo da postane BTCC: „Kazaću vam kratko i jasno – jednom se živi, a ja idem do kraja. Vioriće se makedonska zastava na engleskim trkačkim stazama!”

Ovo obećanje Makedonac je i ispunio, budući da se oprobao u lokalnim kup serijama, Ford fokus kupu i BMW kompakt kupu.

Kiprovski je razmatrao i Mini čelendž, a u planu je bio i test BTCC automobila aktuelne NGTC specifikacije.

Sada neizvesnosti više nema: njegova pozornica će ponovo biti Fokus kup, serija u kojoj kompletan takmičarski vikend košta 2.700 funti (po sistemu “dođi, plati i vozi”).

Za taj novac, vozač dobija potpuno spreman “ford” s dvolitarskim dizel motorom, podešenim sedištem i balastom, ukoliko je potreban.

U cenu su uključeni i uređaj za skladištenje podataka, gume s profilom, gorivo, kamera u kokpitu, transponder, podrška mehaničara, test i kvalifikaciona sesija, te dve trke od po 15 minuta.

Svi automobili se centralno pripremaju i održavaju, a vozačima se raspodeljuju na osnovu žreba

Kalendar za 2021. predviđa osam rundi, voziće se na Doningtonu, Silverstonu, Kasl kombu, Kadvel parku, Olton parku, Kroftu, Brends Heču i ponovo na Doningtonu.

Ceo raspored treba shvatiti provizorno s obzirom na aktuelna i eventualna buduća pandemijska ograničenja.

Sezona startuje 24. aprila, a u ovom trenutku je za nastup rezervisano deset automobila.