Ko voli nek izvoli: Tompsonova “lada granta” na aukciji 22. septembra

“Lada granta” koju je britanski trkač Džejms Tompson vozio u Svetskom prvenstvu turing automobila 2014. biće ponuđena na aukciji 22. septembra.

Auto nema motor, menjač, unutrašnju opremu, čak ni sedište, ali je najneobičniji između 160 ponuđenih raznovrsnih klasičnih modela i izgleda da će podići veliku prašinu.

Aukcija je zakazana u kolevci britanskog auto-sporta Bruklendsu u Sariju, a početna cena je postavljena na 12.000 do 18.000 funti, što je nekoliko redova veličine manje od pola miliona evra koliko je koštala izrada ovog TC1 auta.

Jedna od tri trkačke mašine koje je Oreka konstruisala 2014, a koju je vozio Rob Haf, već je prodata i nalazi se u Ladinom muzeju.

“Granta” je prvi Ladin automobil koji je pobeđivao u WTCC-u i jedan od najsnažnijih automobila koje sam ikada vozio. Ona je deo turing istorije i biće zanimljivo kakav će život imati u rukama novog vlasnika”, prokomentarisao je Tompson ponudu aukcijske kuće.

Iako nema osnovne takmičarske artikle, koje je ekipa zadržala posle povlačenja modela iz šampionata, u pitanju je šasija zaista korišćena u trkanju. Nju prati inventar koji između ostalog obuhvata trapove, zaštitni kavez, Mareli kablove, panele od karbon-kompozita, vetrobran, prozore, hladnjak, interkuler, stabilizatore, rezervoar za gorivo, ručicu sekvencijalnog menjača, točkove, pneumatike, stub upravljača, volan i još neke sitnice.

Ono što je najznačajnije, auto dolazi sa FIA pasošem pod brojem TC1-14-055, a ponuda predstavlja jedinstvenu priliku da se kupi pravi WTCC auto sa istorijom.

Međunarodno interesovanje je veliko, a za sve koji nisu u prilici da dođu lično omogućena je telefonska aukcija.

“Granta” i ostali artikli mogu se pogledati na sajtu www.historics.co.uk, a pre licitiranja potrebna je registracija.