Kolmen za Serbiaring: TCR-u je potreban balans performansi prilagođen određenim stazama

Po završetku TCR testova u petak, s direktorom Kraft-Bambua Ričard Kolmen porazgovarali smo o iznenadnom usponu forme njegovih “seata”, o izmenama koje bi trebalo izvesti u balansu performansi i o detaljima rastanka ekipe i Valentea.

Kolmen uoči Salcburgringa nije preterano verovao u mogućnosti automobila kojima rukovodi, pa mu ni Oriolina i Lojdova najbrža vremena na prepodnevnoj, odnosno popodnevnoj sesiji nisu pružila uverenje da su u pitanju performanse održive tokom celog vikenda.

“Nažalost, na osnovu testova verovatno ne možemo zaključiti mnogo. Iskreno, teško je saznati šta su svi ostali radili. Jasno je da su naši vozači mnogo uvežbavali vožnju u zavetrini, a to je teško sa tri automobila, pa mi i moramo da vežbamo više od ostalih timova. Nisam baš siguran koliko su vremena sa testova reprezentativna.”

Na početku sezone na Rustaviju vozači crveno-bele ekipe bili su u nedoumici da li su promašili setap, ili se nisu snašli na stazi na koju su prvi put došli.

“Seati” su kasnije viđani i u dosta boljim izdanjima, ali je sve to daleko od pobedničke forme iz 2015. i 206. Zato smo želeli da čujemo da li je početni problem, na koji su se docnije nakalemili svi ostali, bio u neobičnoj stazi, ili u setapu?

“Verovatno nešto treće”, odgovara Kolmen. “I dalje mislim da nam je Rustavi bio čudan i da nikad nismo ovladali njegovim putanjama, a ni vremenski uslovi nisu pomogli. Tu verovatno ni kao tim nismo bili dovoljno dobri. U Bahreinu smo bili mnogo konkurentniji, a onda su došle tri uzastopne staze koje iziskuju snagu, a to nikad nije bila naša jača strana s paketom koji imamo. Spa je bio prilično bolan, ali smo verovatno mogli da izvučemo nešto više da nas u drugoj trci nisu izgurali, dok se u Monci desilo slično.”

“Svi su videli da se mučimo na stazama koje iziskuju snagu, sigurno je i Salcburgring takav, ali ovde ima i komplikovanih krivina, koje zahtevaju da se auto dobro ponaša, pa možemo da nadoknadimo više vremena nego na tradicionalnim brzim stazama. Očekujem, ili se barem nadam, da će se ravnoteža pomeriti u našu stranu na sledećim trima stazama, koje bi trebalo da nam odgovaraju.”

Na našu konstataciju da “seat” ne izgleda kao automobil izbora u 2017. godini, Kolmen reaguje: “To je odvažna tvrdnja. Mi se pouzdamo u balans performansi, kao i u to da neke staze više pogoduju određenim automobilima. “Seat” je zaista vrlo konkurentan auto, a mi ponekad nismo postizali najbolje rezultate zbog incidenata, ili zato što iz njega nismo izvukli maksimum. Kao što rekoh, nadam se da će se to uravnotežiti barem na sledeće tri runde.”

Prvi čovek Kraft-Bambua ima veoma određene ideje šta bi trebalo uraditi sa TCR balansom performansi.

“Jasno je da je šampionat sada postao konkurentniji i moj je lični stav da mora da se okrene sofisticiranijem balansu performansi koji bi bio specifičan za pojedine staze, onako kako se to radi u GT3 trkanju. Jasno je da se neki automobili bolje ponašaju na stazama s dugačkim pravcima, a drugi na onim sa oštrim krivinama. Daću vam primer – u GT3 su staze podeljene u kategorije A, B i C, pa staza iz A može da bude brza, a ona iz kategorije C na potpuno drugoj strani spektra, vijugava, sa niskom maksimalnom brzinom.”

“I onda se balans performansi može prilagođavati stazama, svaki auto ima balans performansi za svaku od kategorija staza.”

“Ne važi to samo za automobile Folksvagen grupe, svaki ima svoje snage i slabosti. Na primer, “folksvagen” i “seat” su veoma bliski rođaci. Tu je i “audi”, ali on ima potpuno drugačiji profil, koji ga čini bržim na pravcu. BoP to na neki način kompenzuje, ali mislim da ćete na nekim stazama videti da su njihove karakteristike isuviše ekstremne da bi sadašnji BoP s tim mogao da se nosi.”

“Mere BoP uspostavljene su na Adriji, posle je izveden i test u vazdušnom tunelu, ali je moj stav da sve mora da postane mnogo sofisticiranije za iduću godinu.”

Došli smo i do teme Valenteovog odlaska. Kolmen je u zvaničnoj izjavi tvrdio da je iznenađen, ali se ispostavlja da takav radikalan rez u prekidu karijere francuskog vozača i nije zaista bilo toliko neočekivan.

“Odluka me nije iznenadila, ali tajming jeste”, objašnjava naš sagovornik. “Valenteovo sadašnje mišljenje je isto ono od zimus. On se tada skoro oprostio, samo to nije objavio. Kraft-Bambu mu je dao priliku koja ga je ubedila da pokuša još jednu godinu. Uprkos činjenici da je bio vrlo konkurentan, Igo nije imao mnogo sreće, a i sam je priznao da je napravio nekoliko grešaka.”

“Trebalo je da bude drugi, možda i prvi u Gruziji, imao je dva podijuma u Bahreinu. U Monci je doživeo katastrofu, zakopao se na startu, a imao je pol-poziciju. Bio je motivisan da osvoji titulu, a posle četiri vikenda osećao je da je u plasmanu toliko daleko da to više nije moguće. Ta odluka je svakako teška, ali ako nema apsolutnu motivaciju koja je potrebna za takmičenje na ovakvom nivou, onda je sasvim u redu opcija da ga zamenimo vozačem u kog imamo poverenja.”

Pri takvom stanju duha, izgleda da nije bila mala stvar ni to što je Valenteova motivacija uspostavljena barem toliko da izveze četiri runde TCR Internacionalne serije 2017.

“Mi smo bili jako blizu toga da sklopimo dogovor za 2016, ali je on dobio ponudu od Lade, to je bilo fabričko sedište, i prihvatio ju je. Cela stvar nije ispala naročito dobro i osećao je da je u pitanju nedovršen posao.”

“Znao je da je naše sedište konkurentno, prošle godine smo otišli na finalnu rundu prvenstva sa nekih 17 bodova prednosti i video je da ima šansu da se dokaže.  Kad je rešio da potpiše za nas, svemu je prišao veoma ozbiljno, trenirao je izuzetno vredno i dao je sve od sebe. Ali, kada to mora da se radi iz dana u dan, mislim da je njemu teško palo da nastavi da ulaže toliki trud a da zna da neće imati šansu da osvoji šampionat.”

“Valente kao da je poslednji put bacio kockicu i kada nije dobio šesticu, želeo je da stane. Ja poštujem njegove razloge. To nas je dovelo u vremenski tesnac, ali je Danijel Lojd bio dostupan na tržištu pošto se rastao se od MG-a i rezultat testova opravdava naš izbor zamene.”

Bivši BTCC vozač, Lojd je bio dostupan, ali nam je delovalo neobično da je odmah angažovan za svih preostalih šest TCR rundi.

“Ne mogu da otkrivam previše detalja, ali Danijel je imao još jednu ponudu da u drugoj seriji ostane do kraja godine. Jedina opcija bila je da se dogovorimo za celu godinu, inače bismo rizikovali da ga imamo samo za vikend u Austriji.”

“S Danijelom smo ranije sarađivali u GT trkama, znali smo da je veoma vredan i da je vrlo dobar za naše sponzore. Lukoil ima veliki uticaj na sastav naše vozačke postave.”

“Razgovarali smo i sa drugim talentovanim vozačima, pogotovu iz TCR Beneluks i drugih serija, ali smo se dogovorili sa Danijelom, verujemo u njega i ugovorili smo za angažman sve do kraja godine.”