Korak napred: Pure ETCR postaje FIA Svetski eTuring kup od 2022. godine

Pure ETCR nije ni započeo svoju prvu sezonu, a FIA mu je već dodelila zvanje Svetskog kupa električnih turing automobila, koje će poneti od 2022. godine.

Debi sezona prve multibrend sveelektrične turing serije startuje u junu 2021. Kalendar uključuje pet rundi, četiri u Evropi i jednu u Aziji na klasičnim i uličnim stazama.

Za inauguralni Pure ETCR potvrđeni su Hjundai motorsport s “velosterom N ETCR”, Kupra rejsing sa “kupra e-rejserom” i Romeo Feraris sa “alfa romeo đulijom ETCR”.

Status Svetskog eTuring kupa treba da ojača poziciju ovog takmičenja kao vodećeg međunarodnog električnog turing prvenstva, čijim će šampionima biti dodeljivane vozačka i proizvođačka titula.

Promoter Eurosport i FIA potpisali su dugoročni ugovor o promociji serije.

ETCR tehnički koncept osmislila je organizacija WSC, na čijem je čelu Marčelo Loti. Pure ETCR je stvoren na toj platformi uz učešće Eurosporta i zasniva se na direktnim i kratkim eliminacionim bitkama između vozača, a na svetsku automobilističku scenu donosi novitete poput startne kapije i energetske stanice.

Serija ima za cilj da propagira električnu mobilnost i održivost, pa zato za transport vozila i materijala tokom godine neće koristiti avio prevoz.

Eurosport promoviše svetsko turing trkanje još od 2005, kada je obnovljen Svetski šampionat turing automobila, koji je od 2018. nasledio Svetski kup turing automobila. Nedavno su Eurosport i FIA obnovili ugovor o WTCR promociji do kraja 2025, te su pod istim krovom svoj dom našli i koegzistiraju električno i tradicionalno trkanje zasnovano na motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Predstavnici Međunarodne automobilske federacije ističu kako je ulaskom Pure ETCR u FIA sistem portfolio njenih disciplina dodatno uvećan, da je novi koncept održiv i relevantan za proizvođače, a inovativni takmičarski format obećava akciju na stazi. Dodajući tome dugogodišnje partnerstvo s Eurosportom u promociji auto-sporta na svetskom nivou, u FIA su ubeđeni da će nova serija doživeti procvat.

Novoformirani svetski kup poslužiće i kao “moćna platforma” na kojoj će proizvođači promovisati svoje tehnologije i proizvode”, istakao je Eurosportov Fransoa Ribeiro.

Marčelo Loti je komentarisao: “Svakako smo veoma ponosni što vidimo da sav trogodišnji rad na ETCR projektu počinje da daje plodove kojima smo se nadali, da raste interesovanje proizvođača uz očekivanje daljeg rasta. Odluka FIA da mu dodeli status svetskog kupa predstavlja šlag na torti i dodatno učvršćuje delotvornu saradnju između FIA i WSC započetu 2018, kada su TCR tehnička pravila odabrana za osnovu Svetskog kupa turing automobila.”