Kraft-Bambu rejsing postao zvanični partner Porše motorsporta

Tim Kraft-Bambu rejsing igra zapaženu ulogu na azijskoj GT trkačkoj sceni i kao takmičar na tom frontu sklopio je tehničko partnerstvo s Poršeom u Azijsko-pacifičkom regionu.

GT kampanje trupe Ričarda Kolmena dosad su izvođene s automobilima “aston martin”. Ekipa ima ambiciju da postane vrhunski igrač u kategoriji, pa će, koristeći novouspostavljenu saradnju s nemačkim proizvođačem, proširiti svoje programe u trkama sportskih automobila. To u 2016. podrazumeva nastup s dva “poršea 911 GT3 R” u GT Azija seriji i pokušaj odbrane tamošnje vozačke titule, zatim učešće u FIA GT Svetskom kupu na stazi Makau-Guja, te start na 12 sati Sepanga u decembru. Za iduću godinu, u izgledu je nastup u Australiji, na trci 12 sati Bathursta.

Kraft-Bambu biće ovlašćen i da pruža tehničku podršku klijentima Poršea u Azijsko-pacifičkoj regiji.

porsche 911 GT3
Unapređeni porše 911 GT3 R

“Porše motorsport uvažava uspehe i odlučnost vrhunske internacionalne ekipe kakva je Kraft-Bambu rejsing i sa velikim poverenjem je imenuje za zvaničnog tehničkog partnera u Azijsko-pacifičkom regionu”, kazao je Frank-Štefen Valizer, potpredsednik sportskog odeljenja proizvođača iz Štutgarta. “GT3 klasa je jedna od najkonkurentnijih i najizazovnijih disciplina u auto-sportu, zato ulažemo ogroman trud u razvoj novog 911 GT3 R. Uvereni smo da će naši automobili Kraft-Bambuu obezbediti performanse potrebne za osvajanje šampionata u Aziji i po celom svetu.”

Model 911 GT3 R ima bokser motor od 4.0 litra, koji oslobađa preko 500 KS. Inženjeri Poršea usavršili su auto olakšanjem cele konstrukcije, poboljšanjem aerodinamičke efikasnosti i vladanja u vožnji, smanjenjem potrošnje i optimizacijom sigurnosnih struktura, utvrđujući niže cene održavanja i rezervnih delova u odnosu na prethodnu generaciju.

Ne treba posebno ni isticati kakav pedigre nemačka marka uživa u trkačkom svetu: u analima stoji podatak da su “poršei” širom planete osvojili oko 30.000 pojedinačnih trka i da su zabeležili preko 100 pobeda u klasi na 24 časa Le Mana. Pridružujući se najuspešnijem proizvođaču u istoriji trka sportskih automobila, Kraft-Bambu se nada da će doprineti trijumfalnom bilansu, te da će i sam izgraditi i učvrstiti svoju reputaciju vrhunske internacionalne GT postave.

Richard Coleman Craft- Bamboo
Ričard Kolmen, izvršni direktor ekipe

“Sposobnost da se osvajaju šampionati ne stvara se preko noći, već se gradi tokom godina predanog i posvećenog rada”, rekao je direktor ekipe Ričard Kolmen. “Mi u Kraft-Bambu rejsingu želimo da nastavimo pobedničku tradiciju i napravimo jednu od najvećih priča u istoriji auto-sporta. Postajali smo sve jači i dalje širimo našu komercijalnu platformu. Porše kao marka predstavlja pun pogodak i na stazi i van nje. Kad se na sve to doda i njegovo neuporedivo pobedničko nasleđe, ovo je početak nečeg zaista posebnog. Verujemo da je podrška moćnog brenda ključni osnov našeg uspeha i da nam ona pruža najbolju moguću šansu da osvajamo trke. Oduvek smo se nadali da ćemo sarađivati s proizvođačem koji može da pomogne našem timu da se popne na sledeći nivo. Verujem da smo, pridružujući se Poršeu, pronašli savršenog partnera.”

Ekipa sa sedištem u Hong Kongu još ne izdaje formalna saopštenja u vezi sa svojim turing programima. Kraft-Bambu je 2015. imao tročlanu postavu u TCR Internacionalnoj seriji, tamo su “seate” vozili Pepe Oriola, Đordi Žene i Sergej Afanasjev, dok je boje tima na WTCC sceni branio Gregoar Demustije u “ševrolet RML kruzu”.

e32f804b8532bb9c39ae774fdd63f0c8
Oriola, Afanasjev i Žene vozili su za Kraft-Bambu Lukoil u TCR sezoni 2015.

Iz delova informacija koje su kružile tokom prethodnih meseci, sklapa se sledeća slika za 2016: Kraft-Bambu mogao bi da istupi iz Svetskog turing prvenstva, ali će TCR program sa “leon rejserima” opstati, jer uživa podršku Lukoila.

U toj kategoriji biće premetačina u vozačkom sastavu: Oriola je praktično već napustio ekipu da bi prešao u šampionski Target i tamo vozio “opel astru”. Afanasjev će, izgleda, ostati, zajedno sa generalnim sponzorom. O ostalim sedištima se pregovara: Žene i dalje u igri, ali je njegov angažman povezan i s pitanjem budžeta ekipe. Kolmen je početkom januara najavio da će zamenu za Oriolu tražiti u redovima vozača koji su odmah kadri da pobeđuju i da će u tom cilju u obzir uzeti i istaknute pilote iz nacionalnih serija, poput BTCC-a.