“Lada vesta” neće biti spremna za Argentinu?

Izgleda da će Lada Sport Rosnjeft propustiti uvod u WTCC sezonu, medija dan i zajednički test u Barseloni, jer tri nova automobila “vesta” nisu pripremljena na vreme.

Stabilnost TC1 pravila omogućila je timovima da usavršavaju postojeće automobile, ili po potrebi prave i nove primerke. Lada sport jedini izlazi na scenu sa novim modelom i jedini je ponovo morao da se bavi sasvim novim projektom, konstrukcijom, izradom i razvojem. Rusi su se izgleda našli u istoj situaciji kao prethodne godine, a u procesu ima zakašnjenja. Samim tim, dramatično se smanjuje raspoloživo vreme za testiranje pre početka sezone 8. marta u Argentini.

Portparlol Lada sport Rosnjefta je za Motorsport-Total potvrdio da stvari, uprkos svem trudu, ne idu po planu. Pitanje je čak hoće li automobili biti spremni za otvaranje sezone na Termama Rio Ondo.

unnamed(3)Novi motor, konstrukcija Oreke, prošle nedelje je uspešno prošao inicijalna testiranja, ali automobili još nisu izašli na stazu i pretpostavlja se da to treba da se dogodi u narednim danima. Tim je odlučio da preskoči medijsku prezentaciju i kolektivna testiranja na Katalunji 13. februara. Umesto toga, baviće se privatnim testiranjem na stazi Manji Kur u Francuskoj, gde mu je sedište. U decembru su u Ladi najavili da će sve tri “veste” biti gotove već u januaru i verovalo se da će ekipa u optimalnom slučaju imati čak tri nedelje da testira (“Tačno tri nedelje više nego prošle godine”, kazao je svojevremeno Haf).

1381841-29633202-2560-1440
Od tog plana je, izgleda, preostalo malo. Ukoliko “veste” ne budu spremne za start takmičarske sezone, čini se da bi alternativni plan bio da se na prvi trkački vikend 2015. izađe sa prošlogodišnjim “grantama”.

Za predstojeću sezonu RML pravi dva nova “ševrolet kruza”, od kojih jedan ide u ruke povratnika u WTCC, Kraft-Bambu tima, pa se broj “ševija” time penje na osam, dok su se Sitroen i Honda odlučili da naprave samo po jedan novi “c-elize” odnosno “sivik”, što njihov broj podiže na po pet.