Leb iznenađen raspletom u Sitroenu!

Dok PR tim Sitroena predstavlja odluku o suženju fabričkog WTCC programa 2016. na dva vozila maltene kao redovnu smenu straže, usaglašenu sa svim akterima, ispovest Sebastijana Leba baca drugačije svetlo na ceo događaj.

Čudesni Alzašanin imao je u planu da 2016. provede trkajući se sa Sitroenom u WTCC-u i očekivao je da će u trećoj punoj WTCC sezoni moći da se bori za titulu, a sada ga je presekla činjenica da te treće godine neće ni biti!

„Iznenadilo me je kada sam saznao da u 2016. neću nastaviti da branim boje Sitroen rejsinga“, objavio je Leb na svojoj zvaničnoj stranici. „Zajedno smo ušli u WTCC izazov, a ja sam imao lični cilj da u roku od tri godine osvojim vozačku titulu. Razočaran sam što se avantura završava već posle dve sezone, imao sam želju da osvojim šampionski naslov, a već sam pokazao da sam u „C-elizeu“ konkurentan, što dokazuju moje četiri pobede u 2015. Jedna divna priča se završava, ali ne kajem se. Naprotiv, ostaće mi u sjajnoj uspomeni.“

412952Podsetimo, Sitroen je juče, posle nekoliko meseci spekulacija, objavio da će mu 2016. biti poslednja godina u Svetskom turing prvenstvu u svojstvu fabričke ekipe i da će i njoj, umesto sa četiri oficijelna automobila, učestvovati samo sa dva.

Francuski proizvođač je takođe objavio da će vozači Sitroen rejsinga za turing sezonu 2016. biti Hose Marija Lopes i Ivan Miler.

Jedina Lebova veza sa WTCC-om dogodine će biti njegova ekipa SLR, klijentski tim Sitroena i mesto gde će angažman naći „prekobrojni“ „C-elizei“.

Sebastijan je trenutno posvećen učešću na Dakar reliju, na kojem će nastupiti kao vozač Pežo tima, zajedno sa svojim nekadašnjim kopilotom Danijelom Elenom. U Svetskom turing prvenstvu očekuje ga još runda u Kataru, koja će, mimo svih očekivanja ispasti i oproštajna. Leb je obećao da će tamo pokušati da odbrani drugo mesto u generalnom i da sezonu završi kao vicešampion.

G_7910Devetostruki reli prvak sarađivao je sa Sitroenom poslednjih 15 godina, a u WRC-u je pobedio neverovatnih 78 puta!

Leb se biranim rečima oprostio od svog dugogodišnjeg i još aktuelnog poslodavca: „Od početka 2000-tih, Sitroen je u mom srcu. Doživeo sam neverovatne trenutke kakve nisam mogao ni zamisliti. Zato bih voleo da se zahvalim svima koji su mi dali priliku da iz dana u dan iživim svoje strasti, onima koji su mi verovali i pratili me u mojim pobedama.“

„Ispisali smo divne stranice u sportskoj istoriji brenda, to je bila jedinstvena prilika i toga sam svestan. Sve te trenutke podelio sam s muškarcima i ženama iz Sitroen rejsinga, s mehaničarima i inženjerima. Te kolege postale su mi prijatelji, praktično druga porodica. Imam samo jednu reč: hvala.“

rally-marocco-1-loebSebastijana Leba ubuduće ćemo gledati u akciji u svojstvu vozača Pežo sporta u reli rejd programu. Alzašanin je ovako najavio svoj novi angažman: „Sada se okreće stranica. Već sam posvećen novim projektima koji me uzbuđuju koliko i WTCC. Jedan od njih je Dakar, koji počinje za nekoliko nedelja. Srećan sam što sam ponovo s ekipom s kojom sam radio u vreme Pajks Pika. Auto je bio vrhunski i obaranje tog rekorda je jedan od vrhunaca moje karijere.“

„Postoji i jedan dobar znak: za volanom „pežoa“ sam izvezao svoj prvi reli. Ubeđen sam da će biti i drugih izazova, kada, kojih i kakvih, prerano je da se tačno kaže. Moja strast, motivacija i želja za pobeđivanjem ostale su netaknute“, istakao je Leb na kraju svog obraćanja.