Lopes potpisao za Tojotu, vozi 24 časa Le Mana i WEC

Tojota je potvrdila da će se Hose Marija Lopes pridružiti njenoj vozačkoj postavi za Svetski endurans šampionat i da će tim na 24 časa Le Mana nastupiti sa tri automobila.

Kao što je bilo očekivano, trostruki WTCC prvak pridružiće se posadi “tojota TS050 hibrida” u kojoj su i Kamui Kobajaši i Majk Konvej, u kojoj će odmeniti Francuza Stefana Sarazana.

Sebastijan Buemi, Kazuki Nakadžima i Entoni Dejvidson će i treću sezonu zaredom voziti drugi japanski automobil sa celosezonskim WEC programom.

Pečito Lopes tako je ostvario svoju glavnu želju po odlasku iz Svetskog turing prvenstva i uključiće se u trke izdržljivosti u punoj godišnjoj kampanji. Argentinac je već nekoliko puta testirao za Tojotu, a za endurans kategoriju zanima se još od 2015.

“Ulazak u Tojota gazu rejsing mi je ostvarenje sna i jedva čekam prvu trku”, kazao je Lopes. “Majk i Kamui su dvojica sjajnih kolega, od njih ću sigurno mnogo naučiti. Mnogo se razlikuju vožnja LMP1 i vožnja WTCC automobila, radujem se izazovu koji me očekuje.”

“Tojota TS050 hibrid” ima neverovatnu snagu i prianjanje, a hibridna tehnologija je impresivna. Radujem se svom prvom WEC iskustvu, a pogotovu Le Manu, koji je sasvim posebna trka.”

© FIA 2013-2016

Lopes ostaje vozač DS Virdžin rejsing tima u Formuli E, istoj seriji u kojoj se takmiči i njegov novi timski kolega Sebastijan Buemi. Istina, obojica će morati da preskoče jednu od svojih obaveza u julu, kada se poklapaju datumi trka Formule E (Njujork) i Svetskog endurans prvenstva (Nirburgring).

Tojota će u dva navrata na piste izvesti i treći hibridni LMP1 prototip, na Spa Frankoršampu i Le Manu. U tom automobilu nastupaće Stefan Sarazan, uz dvojicu još neimenovanih trkača. Proširenje operacije tumači se željom japanskog proizvođača da konačno pobedi na pisti La Sart, što mu je 2016. izmaklo zbog kvara u poslednjim minutima.

U igri za mesta u trećem automobilu nalazi se Tojotin junior Rio Hirakava. Ekipa je isprobala i Žan-Erika Vernja, Matijasa Beša i Adrijana Zutila, ali se ne veruje da će ijedan od njih konačno dobiti to sedište.

“Verujem da su pred Tojota gazu rejsingom uzbudljva vremena u trkama izdržljivosti”, komentarisao je Tošio Sato, predsednik Tojota tima. “Prijavljujemo tri automobila za Spa i Le Man, što za naš tim predstavlja novi izazov. Mnogo se trudimo da bismo se pripremili i pobeda nas inspiriše.”

“Lopesu želim dobrodošlicu u ekipu, ubeđen sam da će se dobro uklopiti, jer je brz, inteligentan i jak timski igrač. Naši dosadašnji trkači već su dokazali svoje sposobnosti u endurans trkanju, svi su pobeđivali i drago nam je što nastavljamo saradnju.”

Tojota je zakazala privatne testove za februar mesec, a zvanična prezentacija hibridnog WEC prototipa “TS050” za 2017. godinu predviđena je za 31. mart, u vreme zvaničnog WEC prolog testa u Monci.