Lopesu još jedna pol pozicija, Miler kreće prvi na trci 2

Kvalifikacije u Maroku donele su novu pol poziciju Hoseu Mariji Lopesu, ali i prijatna iznenađenja – Mehdija Benanija videli smo na drugom, a Maa na trećem mestu po završetku Q3 deonice.

Od samog početka Sitroen je potvrdio svoju dominaciju, a Ivan Miler je odmah pokazao zube i postavio najbolje vreme ispred Lopesa i Hafa. Čilton, Koronel i Benani u Q1 su krenuli tek posle 12 minuta, a za to vreme su se na vodećoj poziciji smenjivali Miler i Lopes.

AUTO - WTCC MARRAKECH 2015

Kad je Sitroen na polovini Q1 povukao svoje vozače u boks, dva “ševrolet kruza” su uspela da se probiju na mesta jedan i dva, Koronel sa vremenom 1.44:539 i Čilton sa 1.44:559. Činilo se da nijedna “honda” nema odgovarajući tempo – najbolje plasirani “sivik” bio je Tarkvinijev, tek na devetom mestu. Pre povratka Sitroena na stazu, i Valente je nakratko uspeo da se domogne vodeće pozicije sa vremenom 1.44:378. U finišu prvog dela kvalifikacija vodeća formacija je bila Lopes-Miler-Leb, dok je Monteiro došao do četvrte pozicije.

U poslednja dva kruga, Miler je popravio Lopesovo vreme za 0,001 sekunde, ali ih je obojicu pretekao Ma Ćinghua koji je Q1 završio kao prvoplasirani sa vremenom 1.43:652.

U drugi deo kvalifikacija nije prošla nijedna Lada, što posle kazne za promenu motora dodatno otežava trkački vikend ruske ekipe. Prvu preponu nisu prošli ni Borković, Filipi i Demustije. Srpski automobilista priznao je da zbog nedavne smrti oca duhom i nije u Marakešu i požalio se da njegov “sivik” nije na nivou fabričkih, jer nema najnovije evolucije amortizera i kočnica.

AUTO - WTCC MARRAKECH 2015

U drugom delu kvalifikacija Lopes je bio apsolutno dominantan, a njegovo konačno postavljeno vreme bilo je 1.43:326, najbolje viđeno tokom celog vikenda. U top 5 su se probili i u igri za pol-poziciju ostali su Valente, Ma, Benani i Čilton, što je posle pokazanih performansi svih “sitroena C-elize” bilo donekle neočekivano. Istina, Miler je taktizirao i uz sugestije sa pit-vola uspeo da zauzme 10. mesto, koje mu je obezbedilo pol poziciju za trku 2. Dva “ševi RML kruza” izvadila su vizu za Q3, i to oni automobili u koje je ugrađen novi i napredniji RML agregat. Taj rezultat ostavlja pozitivan utisak o njegovim performansama.

Koronela je zaustavio kvar u momentu kada je bio petoplasirani. Do kraja Q2 sesije Holanđanin je pao na 9. mesto, što je sreća u nesreći, jer mu je to propadanje u plasmanu donelo start iz prvog reda na trci 2.

Pozicije od šeste do desete u drugom segmentu kvalifikacija zauzeli su: Mihelis, Monteiro, Leb, Koronel i Miler. Tarkvini je Q2 završio na 11. mestu, a dvanaesti i najsporiji u toj deonici bio je D’Aste.

MOROCCO_565Treći i odlučujući deo kvalifikacija nije vozio Tom Čilton, zbog kvara menjača. Igo Valente se slupao na prvoj šikani i nije zabeležio vreme. Benani je postigao bolji krug od Maa, a Lopes je, kao i u Argentini, bio najbrži od svih (1:43,854) i za novu pol poziciju nije mu ni bio potreban apsolutno savršen krug.

Na nedeljnoj trci 1 uz Argentinca bi trebalo da startuje Benani, dok bi u drugom redu trebalo da se nađu Ma i Mihelis, koga kazne izrečene Valenteu i Čiltonu podižu na četvrto mesto.

Što se trke 2 tiče, poredak bi trebalo da je manje sporan. Pol poziciju ima Miler, a iza njega su Koronel, Leb i Monteiro.

untitled