Lopesu pobeda na Termama uz timsku naredbu da ga Miler ne napada!

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Branilac titule Hose Marija Lopes trijumfovao je pred domaćom publikom na stazi Terme Rio Ondo.

Pečito je imao nešto lošiji start, pa ga je Mihelis pretekao već u prvoj krivini. Miler se lako probio na treće mesto i počeo da ugrožava poziciju timskog kolege.

Zbog tog pritiska, Lopes nije bio usredsređen na napadanje Mihelisa punih pet krugova, pa je usledilo obaveštenje sa komandnog pulta Sitroena da “ne treba da brine o Mileru”. Ovu timsku naredbu Lopes je demantovao posle trke, ali su dešavanja na stazi pokazivala da je naredba postojala.

Francuz je olabavio pritisak, i u sedmom krugu se obrušio na Mihelisa koga su obojica pretekla u jednom cugu. Odmah zatim usledilo je izletanje i Mihelisa i Milera, pa je Argentinac do kraja glavne trke lako držao vođstvo do pobede.

Miler je pao na peto mesto, a Mihelis na osmo, gde su ova dvojica glavnu trku i završila, a cela situacija je otvorila vrata Tomu Koronelu da pored karirane zastave prođe kao drugi.

during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Argentina at Termas de Rio Hondo, Argentina on August 6 to 7 - Photo Francois Flamand / DPPI.
Photo Francois Flamand / DPPI.

Podijum je kompletirao Rob Haf, ali su i on i Koronel bili pod istragom zbog preranog starta i odluka o tome nije doneta do kraja trke.

Gerijeri je loše startovao jer problem sa menjačem njegovog “ševroleta” nije rešen, ali je pružio lepu borbu sa Monteirom, sa kojim je imao i manji kontakt. Argentinski debitant je svoj drugi WTCC nastup završio u bodovima kao šestoplasirani.

Osim Mihelisa, bodove su uzeli i Čitlon i Filipi, a jedini koji nije završio trku bio je Igo Valente.

Lada se ponovo namučila sa balastom i set-apom, a oba “volvoa” Polstar Cijan rejsinga ovog puta su prošla kroz cilj, Bjerk je bio 14, a Dalgren 16.

tabela 2 argentina