MAC3 pobeda Hondi, Sitroen nije startovao

Photo Francois Flamand / DPPI.

Neočekivanom pobedom u timskom sprintu u Šangaju, trio fabričkih vozača Honde donekle se iskupio za kvalifikacioni debakl.

Do šestog MAC3 trijumfa u sezoni japanski proizvođač došao je relativno lako, jer Sitroen zbog tehničkog problema na Benanijevom automobilu nije ni nastupio.

Vozači Lade prvi su izašli na start, kolonu je poveo Valente, koji je na početku drugog kruga propustio Tarkvinija i Katsburga, zauzevši poslednje mesto u nizu, koje mu je bilo i namenjeno. Najsporija “vesta” postavila je vreme od 3:49.398.

Sledio je nastup Honde, ni po čemu spektakularan, ali su vremena Monteira, Mihelisa i Hafa na svakom prolazu bila bolja od onih koja su beležili Ladini piloti. Japanski proizvođač sesiju je okončao s prednošću od 0,295 sekundi.

Još neidentifikovani tehnički problem sputao je Benanija, određenog da kompletira Sitroenov trio u timskom sprintu. Marokanac nije mogao da ubrzava, vozio je u niskim obrtajima i puzao je stazom dok su Pečito Lopes i Ivan Miler uveliko bili spremni za MAC3 start. Kako je u pitanju disciplina koja se ne vozi sa dva automobila, Argentincu i Francuzu nije preostalo ništa drugo do da se vrate u boks. MAC3 je dosad priredio razna iznenađenja, ali ovakav prizor viđen je prvi put.

U timskom sprintu u Šangaju Honda je upisala 10 proizvođačkih bodova, Lada 8, a Sitroen je ostao praznih šaka.

Komentarišući ovaj rezultat, Haf se osvrnuo i na svoje tek 15. mesto u kvalifikacijama, označivši lom opruge ili amortizera kao uzrok tog podbačaja.