Mad Fišer: Jasno je da u WTCR postoje dve lige, a na timovima je da se izjasne da li hoće da budu privatnici ili fabričke ekipe

Iako sezona Svetskog kupa turing automobila još nije gotova, gotovo svi akteri te serije već gledaju u narednu godinu.

Šef klijentskog odeljenja JAS motorsporta Mads Fišer dao je intervju našem mađarskom kolegi Andrašu Lantošu i otkrio neke detalje planova za 2022.

“Pregovori za sledeću godinu su već u toku, a JAS motorsport aktivno učestvuje u njima. Mi smo zadovoljni trenutnom situacijom i načinom na koji sarađujemo sa Minih motorsportom. Takođe se uveliko razvija EVO verzija “honde sivik tajp R”. Ove godine smo homologirali neka unapređenja koja su bila ponuđena kupcima, a dogodine će sve to biti uključeno u novu verziju “sivika”, otkriva Fišer.

“Promene se odnose prvenstveno na prednji i zadnji deo šasije, a promenili smo i menjač. Radili smo na pouzdanosti. Kupci koji su već unapredili svoje stare modele veoma su zadovoljni”.

Jedan od pilota koji u WTCR vozi “hondu” jeste Esteban Gerijeri, koji još ima šanse da osvoji titulu. Glavni rival mu je prošlogodišnji šampion Jan Erlaher, koji vodi u generalnom plasmanu, a i Gerijeri i Honda su imali mnogo zamerki na Cijan rejsing i taktiku koju ima švedska ekipa.

“WTCR je veoma dobra serija, sa vrhunskim trkačkima, ali je tužno što timovi moraju da rade taktički, to nije lepo za gledanje, a nepovoljno je i za proizvođače. Svima je jasno da u WTCR postoje dve lige – prva je ona koja je u skladu sa filozofijom kupaca i ona koja je bliža fabričkom timu. To malo kvari celokupnu sliku”.

“Na timovima je da dignu glas i kažu koju opciju žele. Na nama je da podržimo ekipu koja servisira naše automobile najbolje što možemo, ali ne možemo da ih kontrolišemo, jer je to protivno duhu serije”, pojasnio je Fišer.

On je, takođe, demantovao glasine da Honda pravi električni turing automobil.

“Mi smo još na nivou da stičemo iskustva sa električnim pogonom i nismo u prilici da takav automobil napravimo. JAS motorsport želi da bude u toku sa trendovima u auto-sportu, ali za to treba vremena. Ako Honda zatraži da ubrzamo taj proces, mi ćemo to uraditi, jer sarađujemo sa njima 23 godine i ne želimo da se to promeni”, dodao je Fišer.

Šef JAS motorsporta nije želeo da priča o vozačkoj postavi za 2022, ali je pohvalio Atilu Tašija.

“Taši je došao kod nas 2016. kao mladi talenat i do 2019. smo uspeli da ga isklešemo u fabričkog pilota. O ugovorima zadnju reč daje Honda, a ja se nadam da će u WTCR i dogodine biti mesta za njega”, završio je Fišer.