Maler: Lada menja motore svim vestama!

Trkački vikend u Marakešu još nije ni počeo, a tim Lada sport već se suočio sa prvim malerom, izveštava WTCC blog. Na svim „vestama“ biće zamenjeni motori, a Roba Hafa i Džejmsa Tompsona, koji su vozili na prvoj rundi u Argentini, zbog toga očekuje kazna i pomeranje 10 mesta unazad na trci 1.

Vrativši se iz Južne Amerike, Lada je započela test program i ekipa je provela dva dana u svojoj bazi na Manji Kuru, a dalja četiri na autdromu Algarve. Portugalska faza testiranja završena je ranije nego što je bilo predviđeno, i to zbog problema s agregatima.

16116484063_fb21e6f638_z
Do trke u Maroku su u tom trenutku ostale otprilike dve nedelje, a za to vreme trebalo je pronaći i uzrok i rešenje problema, izraditi odgovarajuće delove i transportovati ih u Marakeš. Logističke prepreke rešavane su i na tako inventivan način da su pojedine komponente članovi ruske ekipe prenosili u ličnom prtljagu.

„Inženjeri su otkrili mali problem na motorima „vesti“ u Portimau i bilo je potrebno brzo rešenje. Kako se problem pojavio tek malo pre Marakeša, poslednji dani su nam predstavljali logistički košmar. Na kraju smo rešili da promenimo motore u sva tri automobila, što je učinjeno po ceni kazne u trci 1“, kazao je WTCC blogu tim menadžer Lada sporta Maks Maksimenko.

Autor WTCC bloga Andraš Lantoš dobio je informaciju da je slaba tačka izgleda dihtung glave motora i da ta pozicija, uprkos žestokoj vrućini u Argentini, nije stvarala nikakav problem na otvaranju šampionata. Agregati u „vestama“ delo su francuske kuće Oreka.

16748341552_5c40cea65c_z
„U Oreki su ubeđeni da su pronašli rešenje problema. Nadamo se da je stvarno tako, pošto su Terme dokazale da novi auto može da bude veoma konkurentan ako nema tehničkih problema“,
dodao je Maksimenko.

Izrečena kazna verovatno će naterati vozače Lada sporta da se fokusiraju na što bolje pozicije na inverznom rasporedu za trku 2.