Markvart: GT3 je klijentsko trkanje, ne treba ga mešati s fabričkim kao što je DTM

Šefu BMW motorsporta Jensu Markvartu ne dopada se ideja o DTM prelasku na GT3 platformu u 2021. godini i njoj se suprotstavio iznoseći nekoliko suvislih primedbi.

Poslednjih nedelja postao je raširen stav kako bi usvajanje GT3 tehničkog pravilnika bio jedini način da se DTM spase od nestanka.

GT3 automobili bi za DTM verovatno bili učinjeni performantnijim i lišeni vozačkih pomagala (ABS, kontrola trakcije) i poslužili bi kao zamena za aktuelnu Klasu 1.

Prelaz na GT3 trebalo bi da smanji operativne troškove, snizi DTM budžete, privuče privatnike u šampionat, a na neki način bi zadržao i Audi u seriji, jer bi brend bio zastupljen posredstvom klijentskih ekipa.

U Folksvagen grupi će samo električno trkanje biti fabrički podržano, svi ostali programi mogu biti samo klijentski.

BMW trenutno razvija GT3 verziju svog “M4” modela, čiji se imenjak specifikacije Klase 1 trka u DTM-u. Augusto Farfus je nedavno izvezao prve funkcionalne probe tog automobila, ali klijenti će moći da ga nabave tek za takmičarsku sezonu 2022.

Međutim, Markvart ovaj auto “ne vidi” u nekom budućem DTM-u i priznaje da GT3 kao zamena za Klasu 1 nije i njegovo viđenje načina na koji DTM treba da opstane.

Između ostalog i zato što ta kombinacija potencijalno može da ugrozi klijentske trkačke programe u GT3 svetu, s čijim protagonistima DTM promoter treba otvoreno da razgovara.

“Mislim da pre svega mora da se kaže da je GT3 klijentsko trkanje”, istakao je šef BMW motorsporta. “Mi nemamo fabrički program s GT3 automobilima.”

“Vođenje zdravog i održivog klijentskog programa razlikuje se od vođenja fabričkog programa, poput onog koji mi imamo u DTM-u ili u IMSA šampionatu sa “BMW-om M8 GTE”.

“Moramo da budemo pažljivi i da sačuvamo klijentsko trkanje. Fabričko trkanje ne treba da izlaže klijentsko trkanje presiji, to je idealan pristup.”

“Organizacija Stefana Ratela, SRO, ima pod svojim okriljem mnoge serije (pod “kišobranom” GT Svetskog čelendža) a i ADAC poseduje specijalizovani G3 šampionat u Nemačkoj – to je GT Masters”, nastavio je Markvart.

“Sve to treba da se posmatra sa opšteg aspekta i da se međusobno ozbiljno razgovara da bismo dobili stabilnu postavku za budućnost, umesto pojedinačnog rešenja koje bi na kraju krajeva moglo da stvori više problema nego što ih je rešilo.”

Ako bi DTM dogodine s jedne strane činili BMW automobili Klase 1, a s druge unapređeni GT3 modeli različitih proizvođača, na scenu bi izvesno stupio Balans performansi, što Markvart uopšte ne gleda sa simpatijama.

“Ako nastupamo kao jedini proizvođač s automobilima Klase 1, a onda imamo ono što DTM šef Gerhard Berger nikad nije voleo, Balans performansi s drugim klasama, ne mislim da to uopšte ima ikakvog smisla. Trkačka platforma je ili proizvođačka ili klijentska. Mislim da mešavina ta dva nema mnogo smisla.”

Osim GT3 platforme, pominjana je i druga opcija, da DTM usvoji LMDh tehnički pravilnik, koji će od 2022. koristiti FIA WEC i američko IMSA prvenstvo sportskih automobila. To bi efektivno na DTM scenu izvelo prototipove, što u široj istoriji nemačkih šampionata ne bi bio prvi slučaj.

Ipak, Markvart je skeptičan i prema toj soluciji i upozorio je da recepti koji uspevaju u Severnoj Americi ne moraju nužno da funkcionišu i na Starom kontinentu: “Ne znam koliko prototipovi mogu da budu uspešni u Evropi, pogotovu u Nemačkoj. O tome mora zaista pažljivo da se promisli. Mnogi formati koji su uspešni u SAD, kao što je Naskar, nisu bili uspešni ovde u Evropi. Nije lako odgovoriti na to pitanje.”