Meklohlin dominantan u Taunsvilu: 71. pol-pozicija, 53. pobeda u karijeri

Skot Meklohlin je osvojio subotnju trku drugog uzastopnog Taunsvil supersprinta.

Aktuelni šampion Australijskih superautomobila i njegov DJR Penske “mustang” potpuno su dominirali zbivanjima dana. Meklohlin je bio najbrži u obema fazama kvalifkacija, a konačno i u Top 10 superpolu, u kom je krugom u vremenu 1:12.0144, s prednošću od 2 desetinke obezbedio 71. pol-poziciju u karijeri.

Pratioce su razdvajale stotinke. Drugo startno mesto izborio je Šejn van Gisbergen u Red bul “holden komodoru”, sledili su Kameron Voters u Tikford “mustangu”, Anton de Paskvale u Erebus “holdenu” i Čaz Mostert u WAU “komodoru”.

Savršen dan Meklohlin je nastavio u trci. Poveo je kolonu posle dobrog starta, a prvi pratilac bio mu je Van Gisbergen. Posle 10 krugova razlika između prve dvojice iznosila je 1.740 sekundi.

Lider trke izveo je obaveznu zamenu pneumatika u 18. od 39 krugova, kada su mu promenjena tri točka. Malo kasnije Van Gisbergen je doživeo kvar servoupravljača. Automobil bivšeg šampiona serije počeo je da prosipa tečnost po stazi, pa je ovaj skrenuo u boks, gde mu je zamenjen volan.

Red bul “komodor” ponovo se priključio trci, ali je nastavio da izbacuje ulje, zbog čega mu je pokazana crna zastava i to je bio kraj Van Gisbergenovog dana.

Kada su svi završili sa pitstopovima, Meklohlin je bio u uverljivom vođstvu od 3.634 sekunde ispred Votersa.

Na Votersovom Monster enerdži “mustangu zamenjene su tri gume, zbog čega je nakratko izgubio poziciju od Džejmija Vinkapa, kome su promenjene samo dve. Ipak, Voters je na stazi obišao Vinkapa i obezbedio drugo mesto.

U poslednjih desetak krugova, Voters se trudio da sustigne vodećeg i zapreti mu, u čemu nije uspeo.

Prošavši kroz cilj kao prvi, i to 53. put u karijeri, zabeleživši i najbrži krug trke (1:13.7193) Meklohlin je stavio tačku na svoju briljantnu subotu. Voters je za njim kasno 3.490 sekundi, a na treći stepenik podijuma popeo se Mostert, koji je u završnici takođe savladao Vinkapa.

De Paskvale i Nik Perkat dovezli su svoje “holdene” do pete i šeste pozicije, sedmi je bio drugi DJR Penske vozač Fabijan Kultard, koji je u trci napredovao pet mesta u odnosu na startno.

“Auto je u kvalifikacijama bio sjajan, na tome smo radili cele nedelje i uspeo sam da ga smestim na pol-poziciju”, ispričao je Meklohlin. “Trkački setap nismo pipnuli od prošlog vikenda. Trka je bila solidna, dobar start, dobar pitstop i ovo je ispao sasvim dobar dan.”

Posle prvog od tri sprinta vikenda Meklohlin je u generalnom plasmanu ponovo povećao prednost nad Vinkapom i ona sada iznosi 143 boda.

DJR tim Penske ima 68 poena više od Red bul Holden rejsing tima.