Meklohlin poručio bivšim kolegama: Van Gisbergenu morate da pokažete zube!

Dok se priprema za svoju debitantsku Indikar kampanju u redovima Penske tima, Skot Meklohlin pomno prati dešavanja u Australijskim superautomobilima, seriji koju je napustio kao trostruki šampion.

A u njoj vlada Šejn Van Gisbergen, koji je za volanom Tripl ejt “holden komodora” osvojio svih pet dosad voženih trka u sezoni – dve na Maunt Panorami, tri na Sendaunu.

Računa li se i osvojena poslednja trka 2020, Bahurst 1000, Van Gisbergen je nesavladan na ukupno šest startova u nizu u najvažnijem šampionatu u Australiji.

Takvi rezultati doveli su ga u dominantnu poziciju kojom se do prošle godine dičio Meklohlin.

Dodatnu vrednost Šejnovim tima pobedama na Sendaunu dodaje činjenica da je tu rundu vozio povređen. Dve nedelje ranije on je polomio ključnu kost, ali i tri rebra, s tim što je ovo poslednje utvrđeno na skeneru tek po završetku trkačkog vikenda.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Ništa od toga nije promaklo Meklohlinovoj pažnji i on se oglasio ocenom da Van Gisbergenovi suparnici nisu dovoljno agresivni kada se s njim bore za pobede, te da se troše ratujući jedan s drugim.

Meklohlin od bivših kolega želi da vidi oštriji pristup u duelima s Tripl ejt asom. On savetuje i poručuje vozačima kao što su Čaz Mostert i Kam Voters da protiv Van Gisbergena moraju da se bore s podjednakom žestinom s kojom se bore međusobno.

“Osećam da tu ili tamo treba žešće bIokirati. Da tu i tamo treba žešće ući u prostor na krivini. Nemojte tako lako da prepuštate poziciju!”

“Čaz i Kam se trkaju toliko žestoko, do tačke kada jedan drugog okreću i izbacuju sa staze. A kad se Šejn umeša u priču, nijedan od njih ne čini to isto.”

“Ne znam, Šejn i ja smo imali baš žestoke borbe i razmene udaraca. Morate da pokažete zube protiv Šejna, on se trka s vama onako kako se vi trkate s njim.”

Suparništvo dvojice Novozelanđana bilo je oštro i trajalo je godinama, a umelo je i da napusti granice piste i pretvori se u razmenu verbalne paljbe i prozivke.

Na osnovu ličnog iskustva, Meklohlin tvrdi da postoji način da se pobedi moćni Tripl ejt. Po njemu, suština je u tome da se legendarna trofejna ekipa izloži presiji, jer tada čak i ona počne da greši.

Kao primer za svoju tezu, Skot ističe sezonu 2018. u kojoj je osvojio titulu u odlazećem Fordovom modelu “falkon”. Te godine su on i njegov DJR tim Penske savladali Van Gisbergena u potpuno novoj generaciji “holden komodora” (“opel insignije”), a njihova celosezonska bitka rešena je tek na poslednjoj rundi na ulicama Njukasla.

Presudila je greška u boksu, jedan počinjeni prekršaj u proceduri lišio je Van Gisbergena subotnje pobede i doveo Meklohlina u idealnu poziciju da se u nedelju okiti naslovom prvaka, što ovaj nije propustio da učini.

“Osećam da svi treba više da se angažuju, da uzdrmaju Šejna i Tripl ejt”, dodao je Penskeov vozač. “Moraju da ih nadmaše, da ih dobiju u kvalifikacijama, da odu u boks pre njih i da odande izađu pre njih i da ih onda zadrže.”

“Tako smo mi osvojili šampionat 2018. Šejn je to trebalo ubedljivo da osvoji, Tripl ejt je to trebalo ubedljivo da osvoji. Ali, mi smo ih neprestano pritiskali i oni su sve vreme grešili, sve do poslednjeg vikenda. Tako smo mi osvojili to prvenstvo.”

Van Gisbergen trenutno ima 150 poena više od drugoplasiranog, timskog kolege Džejmija Vinkapa. Mostertu do lidera nedostaju 163 boda, Voters zaostaje 170.