Miljković: Uverio sam se da su kup takmičenja poštenija od ostalih, a moj krajnji cilj bi bio Porše superkup

Foto: Maša Gulan

Srpski automobilista Nikola Miljković debitovao je prošle sezone u Klio kupu Evropa, a ove godine se odlučio za istu seriju.

On je 2022. završio kao ukupno šesti od stotinak takmičara, dok je u Čelendž kupu bio viceprvak.
U tekućoj sezoni Miljković je trenutno vodeći u Čelendž kupu, a mi smo sa njim popričali o opštem utisku koji je ova serija ostavila na njega.

“Dugo smo razmišljali šta bi me zadovoljilo posle vožnje TCR automobila, nešto što je na sličnom nivou. Klio je, mislim, trenutno broj jedan što se tiče trkanja, kontakata i svi vozači voze sa minimalnim razlika, 10-15 takmičara budu u par desetinki. To je dobra stepenica za napredak. Bio sam veoma zadovoljan rezultatom premijerne sezone i nadam se da će to ove godine biti još bolje”, kaže Miljković.

Što se staza na kojima vozi ove godine tiče, za našeg asa su čak tri potpuno nove.

“Ove godine sam prvi put vozio na Spa-Frankoršampu, čekaju me Nirburgrig i Valensija koje takođe nisam vozio ranije. Mogu da kažem da je Spa sigurno najbolja staza na svetu. Vozio sam i na Zandvortu, veoma mi se dopala, ali Spa je zaista broj jedan”.

On je pojasnio i kako izgleda Klio kup Evropa i kakve nezgodne situacije doživljava na trkačkim vikendima.
“Na većini trka vozimo sa drugim šampionatima, italijanskim, francuskim, španskim i bliskoistočnim, pa nas bude i po 60. Zato ponekad izgleda da moj plasman nije dobar, ali ja sam uvek tu negde u prvih deset za ono što je meni važno.”

“Kad ima toliko automobila na startu bude veoma teško. Pre svega kvalifikacije često ne mogu ni da se završe u predviđenom roku jer ima mnogo prekida. U trkama se dešavalo da startujemo iza sigurnosnog vozila jer ne možemo svi da se smestimo na grid. U takvim situacijama nemam vremena da se razluči ko je direktan konurent, nego se trkam sa svima, napadam prvog ispred sebe”.

Kao i svaki automobilista, i Miljković razmišlja o budućim koracima, a u ovoj tački njegove karijere već je iskristalisao šta bi bilo ono što bi ga sasvim zadovoljilo.

“Do kraja sezone ću sigurno ostati u Klio kupu, a posle bih pokušao da pređem u neki bolji, jači auto. Da mi neko sada da neograničeni budžet, odabrao bih Porše superkup. Uverio sam se da su kup takmičenja neuporedivo poštenija od ostalih, jer nema politike, kao što je ima u, recimo, TCR serijama. Prosto ja nisam taj tip, da mi drugi odeđuju šta ću kad da radim”.

“Klio kup je jedna velika škola, ima još vozača koji streme ka Porše superkupu, a ovde su sa mnom. Ja se nadam da će se moja želja da stignem tamo i ostvariti, ali to najviše zavisi od budžeta. Kako je sezona u Klio kupu Evropa takoreći tek počela, trenutno mi je fokus da se tu plasiram što je bolje moguće, a za dalje ćemo videti”.