Monteiro najbrži na prvom treningu u Maroku

Fabrički vozač Honde Tijago Monteiro zabeležio je najbolje vreme na 45-minutnom treningu kojim je otvoren prvi takmičarski vikend Svetskog turing šampionata 2017.

Portugalac je na stazi Mulaj El Hasan štopericu zaustavio na 1:22.685, a najbliži pratioci bili su mu vozači privatnih SLR “sitroena”, lokalni junak Mehdi Benani (+0.778) i Englez Tom Čilton (+0.894).

Ted Bjerk je kao četvrtoplasirani bio najbolje rangirani vozač Polstar Cijan rejsinga i “volvoa” i poslednji koji je sa Monteirom stao u sekund zaostatka (+0.908). Rio Mičigami, Hondin debitant u Maroku, kasnio je 1.241 sekund, što mu je donelo peto mesto u poretku.

Do šeste pozicije dospeo je Nestor Đirolami u “volvou” (+1.441), još jedan početnik u Marakešu. Isti status na jedinoj afričkoj WTCC trci u godini ima i Esteban Gerijeri, sa zaostakom od 1.454 sekunde sedmi i najbolje plasirani pilot “ševi kruza”.

Spisak prvih deset popunili su Niki Katsburg u trećem “volvou” (+1.854), Tom Koronel u “ševroletu” ROAL motorsporta (+1.984) i Jan Erlaher u privatnoj “ladi vesti” ekipe RC motorsport (+2.082).

Vremena za donji dom poretka imali su Džon Filipi u najlošije klasifikovanom SLR “sitroenu” (+2.092), te Danijel Nađ u jedinoj ovog jutra aktivnoj “hondi” Zenge motorsporta (+2.252).

Treći fabrički vozač Honde Norbert Mihelis izvezao je samo pet krugova i nije zabeležio vreme, dok na treningu nisu učestvovali Orelijen Panis u privatnom Zengeovom “siviku”, kao ni Rob Haf, čiji “C-elize” nije prošao jučerašnji tehnički pregled. Pitanje je hoće li Englez, jedan od glavnih favorita za WTCC naslov, voziti i drugi pretkvalifikacioni trening, koji počinje u 12:45 (CET).

Izveštaji s lica mesta kažu da je i Erlaherova “vesta” imala problem da dobije zeleno svetlo na tehničkom pregledu, ali joj je nastup na kraju ipak dozvoljen.

Najviše krugova na prvoj ovosezonskoj probi izvezli su ljudi koji u Marakešu debituju: Erlaher (23), Nađ i Mičigami (po 20) i Gerijeri (18).