Monteiro za Serbiaring: Nisam očekivao da uđemo u Q3

Već posle kvalifikacija u Mađarskoj, Tijago Monteiro izgubio je vođstvo u generalnom poretku vozača, ali to ne umanjuje činjenicu da su se “honde” sa 70 kilograma balasta na Hungaroringu pokazale bolje nego što je sama ekipa očekivala.

Haf je imao treće, Monteiro četvrto, a Mihelis šesto vreme.

Primećujemo da dodata težina “siviku” nije naškodila onoliko koliko su se u ekipi bojali.

“Zaista nije škodila onoliko koliko smo očekivali”, slaže se Tijago. “Bili smo prilično iznenađeni performansama, ali ovog puta pozitivno. Nismo uopšte očekivali da ćemo se naći u Q3. Ali, kada smo videli performanse, prianjanje i balans automobila, pomislili smo da možda nešto možemo da izvedemo.”

“Da, to je pozitivno iznenađenje”, rezimira Portugalac. “Auto se ponašao dobro, ali što je toplije bilo, on je postajao bolji. U Q3 je postalo mnogo hladnije jer su se nadvili oblaci, više nisam osećao isto prianjanje i nisam mogao da ponovim svoje vreme. Ali, srećan sam, veoma srećan”

U prilog rečenom i konkretan podatak: Tijagov Q2 krug bio je preko 4 desetinke brži od onog postignutog u Q3 fazi.

“Očekivali smo između osmog i jedanaestog mesta, ali ne namerno, za inverzni start, već na osnovu naših performansi i simulacija – to je bilo to.”

honda madjarska

Novi sloj asfalta na Hungaroringu je velika tema ovog vikenda. Pitamo Monteira kako mu se dopada nanovo presvučena pista i dobijamo zanimljiv komentar.

“Asfalt je dobar, vrlo gladak, baš u stilu Formule 1. Nema više džombi. Ali, staza je izgubila nešto od svog karaktera, pogotovu zbog ivičnjaka. Ivičnjaci su ovde bili žestoki i vrlo agresivni, morali ste dobro da vozite i bio vam je potreban dobar auto. S tim je gotovo i to je šteta. Dopada mi se podloga, ali ne i činjenica da su uklonili ivičnjake”

Tijago u obema trkama startuje sa solidnih pozicija, ali ni u jednoj nije u prvom redu.

“Da (smeh). U sendviču sam između svojih timskih kolega. Biće zanimljivo i to je vrsta borbe kakvu želimo.”

Prognoze za nedelju najavljuju kišu, a ona je već tu i tamo počela da prska već ove večeri na Hungaroringu.