Najzad na pisti: Ovo je VW golf za TCR

Višemesečnom čekanju došao je kraj! Folksvagen je predstavio svoj prvi trkački automobil zasnovan na sedmoj generaciji „VW golfa“. U Volfsburgu ga nazivaju konceptom, izrađen je u skladu sa TCR pravilima i svrha mu je da Folksvagenu pomogne da pravilno oceni sve faktore pre mogućeg uspostavljanja potencijalnog klijentskog trkačkog programa za period od 2016. godine nadalje.

Trkački „golf“ zapravo je mlađi brat „seat leon kup rejsera“, sa identičnom tehničkom osnovom. Razvio ga je VW motorsport u saradnji sa sportskim odeljenjem Seata, što znači da su u njega „ugrađena“ bogata trkačka iskustva španskog auta, najpoželjnijeg modela na današnjoj turing sceni.

U razvoju su poštovani osnovni TCR postulati: osnova je produkcijski model, a gotov proizvod namenjen je klijentima, ne fabričkom trkačkom programu. U skladu s tim, „golf“ je opremljen dvolitarskim četvorocilindarskim turboprehranjivanim motorom sa direktnim ubrzigavanjem goriva, „pozajmljenim“ iz modela „golf R“. U takmičarskoj varijanti agregat oslobađa 330 KS, dok mu maksimalni obrtni moment iznosi 410 Nm.

150706_VW_GOLF_04Transmisija primenjena na „golfu“ već je viđena u „leon kup rejseru“ – reč je o DSG menjaču kojim se komanduje posredstvom „klackalica“ iza volana. I „leon“ i „golf“ izrađeni su na VW MQB platformi, uostalom kao i „audi TT“, koji se ove godine takođe trkao u TCR seriji. Ova sinergija i unifikacija komponenti značajno smanjuje finansijske zahteve u izradi, razvoju modela i, najzad, njegovoj takmičarskoj eksploataciji.

Trkačka genetika „golfu“ je donela točkove od 18 inča, šasiju otprilike 40 centimetara širu od one koju poseduje produkcijski model, zadnje krilo i spliter od karbonfibera. Svi elementi zaštite vozača, od trkačkog sedišta za zaštitnicima za glavu, do rezervoara za gorivo izvedeni su u skladu sa FIA pravilima.

150706_VW_GOLF_15„Novostvorena TCR kategorija obezbeđuje platformu za klijentske trkačke programe na nacionalnom i međunarodnom nivou, to je platforma koja obećava. Trke su uzbudljive, tehnologija je zasnovana na onoj iz serijske proizvodnje, troškovi su razumni i to privatnicima otvara sasvim nove horizonte“, izjavio je direktor VW motorsporta Jost Kapito.

„Kada smo razvijali koncept auto na bazi „golfa“, mogli smo da se oslonimo na resurse kompanije Folksvagen i to je skratilo vreme razvoja i smanjilo troškove. Ostatak sezone iskoristićemo da testiramo auto u takmičarskim uslovima i procenimo pokretanje mogućeg klijentskog trkačkog projekta od 2016. godine“, kazao je Kapito, čovek koji potpisuje sve skorašnje uspehe VW-a u Svetskom reli šampionatu.

150706_VW_GOLF_03Opisani model biće razvijan po ubrzanom postupku, što podrazumeva testiranje u takmičarskim uslovima na preostala četiri vikenda TCR Internacionalne serije. Trkačka operativa je, kako je to odavno bilo najavljeno, poverena Likvi moli timu Engstler.

Bavarci u statusu partnera u razvoju nastupaju s parom „golfova“ već na osmoj rundi TCR šampionata, koja se ovog vikenda održava na Red bul Ringu u Špilbergu, a zatim će s istim automobilima učestvovati na preostalim trkama sezone u Singapuru (20. septembar), Tajlandu (25. oktobar) i Makauu (22. novembar).

190b0cec729689034f23027631ac269b-1490600837Podsećamo da je „VW golf“ od prvog dana bio izbor Likvi moli tima Engstler za TCR seriju, shodno obavezi ekipe prema sponzoru da se trka samo s vozilima nemačkih proizvođača. Stoga su u dosadašnjem toku sezone i „seat“ i „audi“ bili zamenska rešenja do pojave automobila iz Volfsburga. „Golf“ je prošle nedelje (četvrtak, 2. jula) već prošao jedan privatni test na Red bul ringu i tada ga je vozio Franc Engstler. U debitantskom trkačkom izdanju u Špilbergu za volanom dva VW-a nastupiće Rus Mihail Gračov i Španac Pol Rosel, lider ovogodišnjeg Seat leon Evrokupa.