Ne više Pireli čelendž, već TC Amerika

Takmičenje koje smo poznavali kao Pireli čelendž promenilo je promotera, organizatora i sponzora, te su uloge preuzeli Organizacija Stefana Ratela (SRO) i Blanpan, pa će se ono potpuno uklopiti u globalnu platformu endurans i sprint trkanja sportskih automobila koju je ova kompanija uspostavila.

U 2019. će postojati tri zasebna šampionata – Blanpan GT čelendž Amerika, GT4 Amerika i TC Amerika, zasnovana na novoj strukturi, a prema kategorijama automobila GT/GT4/TC.

Prošle sezone, Pireli čelendž ustanovio je i zasebnu TCR klasu i to je bilo inauguralno TCR prvenstvo na severnoameričkom kontinentu. Šampionat u turing kategoriji će od 2019. nositi naziv TC Amerika, u skladu s novim ustrojstvom cele serije.

TCR takmičarski kalendar za iduću godinu podrazumeva osam trkačkih vikenda, sa po dve sprint trke od po 40 minuta. Ostale turing klase, TC i TCA imaće jednu rundu manje.

Takođe, u okviru TCR klase, biće ustanovljen i TCR DSG kup za automobile s odgovarajućom transmisijom, a u zavisnosti od broja učesnika.

Od autodroma sa programa 2018. zadržani su Ostin (Staza Amerika), autodromi Virdžinija, Portland, Votkins Glen i Roud Amerika (Elkart lejk).

Za TCR seriju nove su ulična staza Sent Pitersburg na Floridi i kalifornijski autodrom Sonoma. Mesto održavanja devete i poslednje runde biće saopšteno kasnije.

Šampion TCR klase u Pireli čelendžu 2018. bio je 34-godišnji Rajan Eversli u “hondi sivik tajp R TCR”. Proizvođačku, odnosno timsku titulu osvojili su Hjundai i Brajan Herta autosport.

Kalendar TC Amerika 2019.
mart, 1-3. – Staza Amerika (Ostin)
mart, 8-10. – St. Pitersburg
april, 26-28. – Virdžinija
jun, 7-9. – Sonoma
jul, 12-14. – Portland
avgust 30. – septembar 1. – Votkins Glen
septembar 20-22. – Roud Amerika (Elkart lejk)
oktobar 18-20. – biće objavljeno naknadno