Neurohirurg iz Sijene: Zanardijevo neurološko stanje videćemo kad se probudi – ako se probudi

Hirurg koji je u petak uveče operisao Alesandra Zanardija nije se usudio da daje bilo kakve prognoze o stanju 53-godišnjeg trkača i istakao je da je situacija veoma ozbiljna.

Italijanski automobilista i paraolimpijac juče je doživeo težak saobraćajni udes učestvujući u parabiciklističkoj trci, prenet je u bolnicu i podvrgnut tročasovnoj neurohirurškoj i maksilofacijalnoj operaciji.

Danas su lekari saopštili da je Alesandro u indukovanoj komi, na veštačkim plućima, sa stabilnim hemodinamskim i metaboličkim parametrima, ali i dalje ozbiljnom neurološkom slikom.

Toliko ozbiljnom da ju je dr Sabino Skoleta, direktor intenzivne nege u bolnici Santa Marija ale Skote, opisao kao “jasno kritičnu u smislu oštećenja mozga”.

Šef neurohirurgije u Sijeni dr Đuzepe Olivijeri dao je detaljnija objašnjenja: “Stanje Alesandra Zanardija je ozbiljno, ali stabilno. Došao nam je sa velikim traumama lica i lobanje. Lice mu je smrskano i ima dubok prelom čeone kosti. Brojevi su dobri, iako njegov stanje ostaje veoma ozbiljno.”

“U kakvom je neurološkom stanju nećemo znati sve dok se ne probudi – ako se probudi.”

“Ozbiljno stanje podrazumeva situaciju kada neko može umreti. U ovakvim slučajevima za oporavak je potrebno vreme.”

Dr Olivijeri je opisao sledeće korake u proceduri: “Pokušaćemo da ga stabilizujemo u narednih nedelju do deset dana. Ako stvari budu dobro tekle, možda bismo mogli da ga probudimo i ponovo procenimo.”

“Njegovoj supruzi sam rekao da je on pacijent koga vredi lečiti. Što se tiče prognoze kako će mu biti sutra, za nedelju ili petnaest dana – ja to ne znam. Ali, siguran sam da ga vredi lečiti.”

Zanardiju su pre dvadeset godina amputirane obe noge posle užasnog udesa na trci Kart serije na Lauzicringu.