Nova DTM pobeda za Mercedes: Auer pobednik druge trke na Asenu

Photo: Juergen Tap (Hoch Zwei)

Vozač Mercedesa Lukas Auer pobedio je na Asenu ispred AF Korse vozača Lijama Losona i pilota BMW Marka Vitmana.

Auer je započeo trku sa prve startne pozicije u “mercedesu AMG”, ispred Vitmana i dvojca Ferarija, Lijama Losona i Aleksa Albona. Audijev trkač Kelvin van der Linde je u trku ušao sa petog mesta. Gostujući vozač, Italijan Mirko Bortoloti, je bio najbolje plasirani vozač Lamborginija na startu, na šestom mestu.

Auer se održao u vođstvu, ispred Vitmana, dok je Albon pretekao svog timskog kolegu za treće mesto. Kelvin van der

Linde je pao osmo mesto nakon što su ga tokom prvog kruga pretekli Bortoloti i dva “mercedesa” Maksimilijana Geca i Danijela Hunkadelje.

Zbog pucanja gume, u prvom krugu je odustala Ezme Hoki, jer su delovi pneumatika oštetili njegov “lamborgini”.
Auer, Loson i Gec su obavili svoju promenu guma na kraju petog kruga. Vitman i Albon su isto obavili krug kasnije, ali je Loson zbog bolje zagrejanih guma uspeo da odmah pretekne Vitmana, dok je Albon ostao zaglavljen iza BMW. Hunkadelja je nakon svog stajanja vratio na stazu u borbu BMW i Ferarija, gde se našao ispred Vitmana.

Albon je vršio pritisak na Vitmana tokom gotovo cele trke, a u 19. krugu su im se primakli Gec i Bortoloti, što je dva duela pretvorilo u četvoromeč. Niže u poretku, Esteban Mut se, za volanom “lamborginija” T3 motorsporta, domogao 15. mesta, pretekavši Kristijana Klina.

Kelvin van der Linde je obavio svoje stajanje na kraju 20. kruga, a uspeo je da se vrati na stazu između Vitmana i Albona, što je dvostrukom DTM šampionu pomoglo da se odvoji od konkurenata iza sebe. Mercedesov vozač, Filip Elis je izveo piruetu na stazi i izgubio četiri pozicije.

Van der Linde je počeo da vrši ozbiljan pritisak na Vitmana, uz jedan blagi kontakt u pokušaju napada. Nakon toga, Vitman se ponovo odvojio od “audija”. U 29. krugu, aktuelni vicešampion Niko Miler se domogao 10. mesta, pretekavši Vensana Abrila. U istom krugu, iz trke se povlači “BMW” Šeldona van der Lindea.

U pokušaju da pretekne Kelvina van der Lindea na početku 31. kruga, Albon je udario zadnji kraj “audija R8 LMS”. Oba vozača su neometano nastavila trku, ali je njihov incident bio pod istragom. Majk Rokenfeler je poslednji promenio gume, u 33. krugu, a tehnički problem je ostavio Hunkadeljin “mercedes AMG” pored staze.

Lukas Auer je prvi prešao preko ciljne linije, ispred Losona i Vitmana. Četvrti je kariranu zastavu video Kelvin van der Linde, koji je trku završio ispred Albona, Geca i Bortolotija. Niko Miler, Vensan Abril i Esteban Mut su kompletirali plasman prvih deset.

U generalnom plasmanu, Loson vodi sa 175 poena, ispred Vitmana koji je do sada sakupio 165, a Kelvin van der Linde ima 160 poena. Gec je četvrti sa 155 poena.

DTM sezona se nastavlja 2. i 3. oktobra, kada će na programu biti dve trke na Hokenhajmringu, pred finale sezone, koje se održava nedelju dana kasnije na Norisringu.