Nova generacija bešumnih dizela za opel moku i insigniju

Ekstremno  tih rad, velika snaga i visok obrtni moment u kombinaciji sa niskom potrošnjom i emisijom štetnih gasova – to su ključni elementi nove generacije Opelovih visokotehnoloških četvorocilindarskih dizel agregata za modele „moka“ i „insignija“.

Uglađeni, rafinirani i već dostupni u navedenim modelima, oni predstavljaju još jedan značajan korak u kreiranju novog Opelovog portfolija i postavljanju standarda na planu ekonomičnosti i ekoloških atributa. Agregate odlikuje „čistoća“ dostojna benzinaca: emisija štetnih gasova im je u skladu sa Evro 6 standardima, koji će na snagu stupiti početkom septembra 2015.

Aluminijumski 1,6-litarski četvorocilindarski motor od 136 KS i 320 Nm najnovije je unapređenje subkompaktnog SUV-a „opel moka“. On stiže umesto agregata 1,7 CDTI, uz 100 kubika manju zapreminu donosi 6 KS više i snage i podiže obrtni moment za 20 Nm. Sve to prati značajno manja potrošnja goriva.

cq5dam.web.1280.1280(3)„Moka“ 1.6 CDTI ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa traje takođe 9,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 191 km/h. Tihi dizel je takođe ekstremno ekonomičan i nežniji je po životnu okolinu: sa šestostepenom manuelnom transmisijom i standardnim start/stop sistemom 1.6 CDTI „moka“ troši 4,1 l goriva na 100 km u kombinovanom ciklusu, emitujući 109 g/km  CO2 . To je gotovo 0,5 l/100 km manje goriva i 11 g/km ugljen-dioksida manje u odnosu na prethodnu 1,7-litarsku verziju. Novi dizel motor u skladu je sa Evro 6 normama emisije štetnih gasova, što znači da je čist gotovo kao analogni benzinac.

Isto se može reći i za ekstremno tihi 2,0-litarski turbodizel u „insigniji“. Njegova specifična snaga iznosi 87 KS po litru zapremine, obrtni moment od 400 Nm dostupan je u rasponu od 1.750 do 2.500 o/min, a maksimalna snaga od 170 KS dostiže se već pri 3.750 o/min. U odnosu na prethodnika, raspolaže sa 4% više snage i 14% više obrtnog momenta, uz isti nivo potrošnje i poštovanje Evro 6 ekoloških standarda. „Insignija“ sa novim motorom dostiže maksimalnu brzinu od 225 km/h, što je 5 km/h više nego ranije, a od 0 do 100 km/h ubrzava za gotovo pola sekunde brže u odnosu na prethodnika.

Turbopunjač sa varijabilnom geometrijom turbine i komon-rejl sistem direktnog ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom najznačajnije su doprineli visokim performansama uz zadržavanje visokih ekoloških atributa.

Opelova nova generacija tihih dizela diči se niskom emisijom štetnih gasova, koja može da se meri sa onom kod ekvivalentnih benzinskih motora. Problem emisije azotnih oksida kod novog 1.6 CDTI rešen je sistemom naknadne obrade izduvnih gasova (LNT), koji zarobljava i uklanja azotne okside bez upotrebe aditiva. Insignija dolazi sa Opelovim sistemom selektivne katalitičke redukcije (SCR), koji koristeći AdBlue tečnost uklanja azotne okside iz izduvnih gasova.

cq5dam.web.1280.1280Pored viših performansi i bolje efikasnosti, poboljšanje kulture rada spadalo je u ključne zadatke od početka projektovanja novih motora. Inženjeri su primenili nekoliko mera tokom konstruisanja i finog podešavanja u cilju redukovanja nivoa buke i vibracija motora, što je dovelo do sveopšteg poboljšanja rafiniranosti.

Tako se novi 2.0 CDTI se u odnosu na prethodnika može pohvaliti redukovanim stepenom buke u celokupnom rasponu obrtaja motora, a pri radu u mirovanju je pet decibela tiši. A nova generacija 1.6 CDTI prethodno poznata iz „opel astre“ i „merive“ nije bez razloga dobila nadimak „bešumni dizel“.

Nova 1.6 CDTI „moka“ dostupna je sa prednjim pogonom i šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Pogon na sva četiri točka prati šestostepena manuelna transmisija. Insignija sedan i sports tourer sa novim dvolitarskim turbodizelom dostupni su sa šestostepenim menjačem, sa prednjim i sa pogonom na sve točkove.