Novi “pežo 508” na tržištu Srbije od 4. februara

Posle velikih dizajnerskih uspeha sa SUV modelima, Pežo je svoje aktuelne vizuelne standarde primenio i na model D segmenta i gamu je kompletirao fastbek limuzinom koja se od 4. februara nalazi u prodajnim salonima u Srbiji.

Novi član porodice sa znakom lava izgleda radikalno drugačije od “pežoa 508” prethodne generacije, tako da ova dva automobila povezuju samo ime i pripadnost brendu.

Aktuelni “508” izgleda “brzo i kada se ne kreće”. Diči se niskom i dugačkom linijom krova i sportskom siluetom, a praktičnost mu obezbeđuju peta vrata. Dugačak je 4.75 metara, pa je od prethodnika kraći (za 8 cm), niži (za 5) i širi (za 3 cm), što mu daje dinamične proporcije.

Vrata bez okvira doprinose “kupe efektu”, prednji led farovi sa dnevnim svetlima koja se spuštaju duž branika asociraju na očnjake, a zadnja led svetla podsećraju na lavovske kandže, što je već karakteristični potpis brenda. Prtljažnik od 487 litara ima manju zapreminu nego kod prethodne generacije, ali zahvaljujući petim vratima nudi veliku praktičnost.

Zamisao ovog automobila jeste da ponudi premijum standard i kvalitet po ceni pristupačnijoj od one koju traže konkurenti.

Proizveden je na EMP2 modularnoj platformi, čime je u odnosu na prethodni model postignuta ušteda u težini od 70 kg, što pozitivno utiče na potrošnju, pasivnu bezbednost i performanse.

Aktivna kontrola prilagođava se putu, načinu vožnje i težini vozila i ima tri moda: normalni, komforni i sportski.


Od agregata su u ponudi benzinski Pjurtek motori od 180 i 225 KS, upareni sa osmostepenim automatskim menjačem. S druge strane su optimizovani dizeli – HDi motori od 130,160 i 180 KS, od kojih je jedino najslabija verzija isporučiva sa manuelnim šestostepenim menjačem.

Novitet je i osmostepeni automatski menjač EAT8, izrađen tako da je lakši od prethodnika. Karakterišu ga glatko i brzo menjanje brzina i “one-touch” električne kontrole, a u radu omogućuje smanjenje potrošnje goriva od 7% u poređenju sa prethodnom EAT6 transmisijom.

Novi “pežo 508” poseduje drugu generaciju za marku karakterističnog I-kokpita – digitalne instrument table postavljene iznad volana, čiji se prikazi mogu personalizovati po želji vozača.

U enterijeru su upotrebljeni materijali najvišeg kvaliteta i on je organizovan prema već karakterističnim savremenim kanonima kojih se francuski proizvođač drži. Na centralnom panelu je HD displej od 10”, ispod njega su integrisani prekidači koji podsećaju na dirke klavira i putem kojih se pristupa najvažnijim funkcijama vozila. Upravljač je tipično kompaktan i zasečen u gornjem i donjem delu .

Dodatna udobnost sedišta postignuta je poboljšanom ergonomijom i povećanom gustinom upotrebljene pene. Audiofili će umeti da cene premijum Fokal hi-fi sistem sa 10 zvučnika. U dodatnu opremu između ostalog spadaju i bežično punjenje mobilnog telefona posredstvom platforme integrisane u centralnu konzolu, kao i sistem za otvaranje prtljažnika bez korišćenja ruku, pokretom noge ispod zadnjeg branika.

Dugačak je spisak noviteta na planu pasivne i aktivne bezbednosti. Tu spada “night vision”, ekskluzivitet u D segmentu, sistem koji pomoću infracrvene kamere smeštene iza prednje maske, prepoznaje i na centralnom displeju signalizira prisustvo pešaka i životinja u uslovima slabog spoljašnjeg osvetljenja. On detektuje toplokrvna bića visine preko 30cm pri brzini manjoj od 160 km/h, i funkcioniše u temperaturnom rasponu od -30 do +30 stepeni Celzijusa.

Unapređeno je prepoznavanje saobraćajne signalizacije, pa novi “pežo” identifikuje pet različitih saobraćajnih znakova: stop, suprotan smer, početak i kraj ograničenja brzine, te zabranu preticanja.

Adaptivni tempomat sa “stop and go” funkcijom omogućava automatsku kontrolu brzine vozila pri programiranoj brzini, uz održavanje razdaljine. Poseduje opciju potpunog zaustavljanja vozila i njegovog ponovnog pokretanja

Aktivno zadržavanje vozila unutar trake putem kamere na vrhu vetrobrana prepoznaje oznake i ivice puteva, i u slučaju potrebe koriguje nagib volana.

Sistem za pozicioniranje vozila u voznoj traci, sa mogućnošću praćenja krivina, prvi je korak ka autonomnoj voznji.

Već pomenuta kamera na vetrobranu prati putanju vozila i procenjuje pažnju i ponašanje vozača: u slučaju potrebe, i ako duže od dva sata nije odmarao, sistem ga vizuelnim i zvučnim signalom upozorava da napravi pauzu.

Ukratko opisani automobil, inače finalista ovogodišnjeg izbora za titulu Automobila godine, dostupan je u svim ovlašćenim salonima u Srbiji.

Cene počinju od 25.690 evra za verziju sa 1.5 dizel motorom od 130 KS sa manuelnim menjačem u aktiv paketu opreme, koji podrazumeva dvozonski automatski klima uređaj, zadnje parking senzore, multifunkcionalni ekran od 8 inča osetljiv na dodir i aluminijumske felne od 16 inča.

Sa istom opremom, ali sa 2.0 BluHdi motorom od 160 KS i osmostepenim automatskim menjačem “pežo 508” košta 28.990 evra.

U cenovniku slede paketi opreme alur, GT lajn i vrhunski, GT, koji cenu modela sa 2.0 HDi motorom i 177 KS dovodi do 38.290 evra. Sve navedene cene odnose se na modele koje uvoznik već ima na lageru.