Oriola: Sada jurim Kominija!

Tim Kraft-Bambu Lukoil definitivno spada u tri najozbiljnije i najambicoznije ekipe u inauguralnoj sezoni TCR serije. Vidi se to po odabiru oprobanog trkačkog automobila, koji je od prvog izlaska na stazu spreman za najviše domete, kao i po apsolutno profesionalnoj vozačkoj postavi za koju se tim u startu opredelio.

Razumljive su pretenzije Kraft-Bambua i u pojedinačnoj i u timskoj konkurenciji šampionata. Ni ekipa niti ijedan od njenih vozača ne zauzimaju čelne pozicije u odgovarajućim kategorijama, ali su u oba slučaja veoma opasni najbliži pratioci.

28e47ae3ac5a865ace4305cc6c82c7a6 8bb31a0019ce471e60db31c05bad465fPepe Oriola se posle trka u Portugalu probio na drugo mesto na tabeli, pretekavši Đanija Morbidelija. Neopterećen težinskim balastom, vozač iz Barselone sada ’cilja’ lidera prvenstva: „Samo sam 12 poena iza Kominija, ovog vikenda se usredređujem na to da smanjim zaostatak za njim. Monca je staza s bogatom istorijom i fantastično je imati je na kalendaru TCR Internacionalne serije“, smatra 20-godišnji Katalonac.

Sergeja Afanasjeva prate maleri. Tempo dokazano postoji, ali su u poslednje vreme zaređali incidenti i kontakti, pa na pobedničkom postolju nije viđen od Valensije, a u Portugalu nije osvojio ni bod. Osmi u generalnom, Rus je ubeđen da su u Monci dobri rezultati mogući, a kao timski cilj ističe preuzimanje vođstva u ekipnom poretku. Vozač „seata“ #77 ima i bar jednu ličnu ambiciju: „Ovog vikenda se nadam ’čistoj’ trci, iz trke u trku bivam uvučen u kontakte sa drugim vozačima i to mi remeti celu kampanju.“

eedcdbe1e56cc3164a2b4e3fe02c60d0 10.05.2015 - Race 1, Jordi Gené (ESP) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOIL
Kao najuspešniji učesnik portugalske TCR runde, sa dva izlaska na podijum, Đordi Žene ima maksimalan težinski hendikep, što mnogo komplikuje njegov nastup u Hramu brzine. „Želim da nastavim sa uspehom kakav sam postigao na autodromu Algarve i osvojim što je moguće više bodova. Samo sam poen iza trećeplasiranog Morbidelija. Staza je brza, sa nekoliko dugačkih pravaca, tu bi preticanja trebalo da budu malo jednostavnija, ali moraću mnogo da se potrudim u kvalifikacijama, kako bih imao priliku za dobar start. Ipak, pošto ovog vikenda nosim 30 kilograma balasta, to će moj zadatak učiniti mnogo težim“, priznaje španski trkač, četvrti u individualnom poretku šampionata.

Direktor ekipe Ričard Kolmen vidi „sivike“ konkurentskog Vestkoust rejsinga kao najveću pretnju po njegovu postavu u Monci: „Biće izazovno, „honde“ će biti brze na ovako brzoj stazi. Nadam se čistom trkanju i dobrim rezultatima svojih trkača.“