Ovako je Elen Lor trijumfovala u Hokenhajmu 1992. (VIDEO)

Podstaknuti vešću da se Elen Lor vraća aktivnom takmičenju u Naskar Euroseriji 2019, podsećamo se kako je ona sada davne 1992. godine postala i do danas ostala jedina dama sa osvojenom DTM trkom.

Lorova je još tada, 24. maja 1992, shvatala šta je ostvarila, a zanimljivo je da u njenim očima značaj tog postignuća prolaskom vremena raste.

“I u ono vreme osećala sam se sjajno što sam pobedila. Danas mi, međutim, ta pobeda znači daleko više, jer sam tokom svih ovih godina ostala jedina žena koja je osvojila DTM trku”, kazala je nekadašnja fabrička pilotesa Mercedesa u osvrtu na svoj istorijski trijumf na Hokenhajmringu.

Ta pobeda nije došla niotkuda. Dobru formu najavila je dve sedmice pre Hokenhajma, na berlinskom Avusu.

“Ja sam već tu trku završila kao druga”, podseća Lorova na svoj rezultat u vožnji upamćenoj po prvoj DTM pobedi njenog kolege iz AMG-Mercedesa, Bernda Šnajdera, koji je u daljoj karijeri postao apsolutni rekorder kategorije sa 43 osvojene trke i pet šampionskih naslova.

Pet godina ranije, 1987, Elen Lor je vozila “BMW” i stigla je druga na cilj trke na Salcburgringu.

“A 1991, na Zolderu, izgledalo je kao da sam na putu ka mojoj prvoj DTM pobedi, a onda je ulje na stazi stavilo tačku na sve moje nade,” seća se 53-godišnja pilotesa iz Menhengladbaha.

Njen znameniti trijumf na pisti u Baden-Virtembergu ima i svoju kratku predistoriju.

“Sve je prelomila odluka o gumama,” dodaje Nemica. “Keke Rozberg odlučio je da rizikuje i da se trka na mekšoj mešavini. Zato sam znala da bih imala šansu da mu se približim u završnoj fazi trke.”

Tako je i bilo: Lorova je bivšeg šampiona Formule 1 i svog timskog kolegu u “mercedesu 190E 2.5-16 Evo2” pritiskala u borbi za vođstvo i obišla ga je nedugo pre karirane zastave. Rozberg je pružao žilav otpor, ali ga je pre cilja prestigao i Šnajder.

Taj deo DTM istorije izgledao je ovako:

“Danas je to dobro poznat faktor i u Formuli 1, ali Elen je njegov značaj razumela još onih dana: trkala se trošeći gume manje od nego bilo koji drugi vozač”, istakao je Hans Verner Aufreht, tadašnji AMG direktor, istovremeno i promoter DTM šampionata. “A Kekeu uopšte nije bilo lako da se pomiri s tim porazom.”

Lorova je dobar tempo prikazala i u drugoj trci dana. Zbog sudara u uvodnoj fazi, u kojoj je ulogu igrao i njen pobeđeni finski kolega, pala je na začelje kolone, a onda je započela impresivan proboj napred. I to ne mali.

“Već sam se popela do petog mesta, a onda mi se auto zapalio. Svejedno, bio je to vikend za pamćenje”, ispričala je pilotesa koja se po gašenju ITC serije 1996. okušala u drugim turing kategorijama, kros-kantri relijima i trkama kamiona.

Međutim, trijumf na Hokenhajmringu 1992. ostao je i njena jedina DTM pobeda. Pre nego što se na kraju sezone 1996. povukla iz premijum turing serije, u vreme kada je ova već uveliko bila internacionalna i zvala se ITC – upisala je još jedan podijum, završivši treća na Dipholcu 1994. U konačnom zbiru, Lorova je vozila 144 trke i osvojila je 302 boda.

Nijedna druga pripadnica lepšeg pola nije uspela ni da se približi takvom bilansu. Poslednje žene koje su stigle do DTM poena bile su Suzi Volf, u trkačkim danima Stodart, koja je u razdoblju od 2006. do 2012. nastupala za Mercedes-Benc i upisala 4 boda, te Rahel Fraj, koja je 2011. i 2012. branila boje Audija i čiji je bilans 6 poena. Nijedna od njih nikada na cilju nije klasifikovana bolje od sedmog mesta.

U ranijoj DTM istoriji, Beate Nodes je vozila “ford” od 1985. do 1988, stigla je na podijum kao trećeplasirana na Avusu 1986, a u karijeri je uknjižila 99 bodova.

DTM nastupe beležile su i Lela Lombardi sa “alfom” 1984, Traudl Klink 1986. godine s “fordom”, Anete Mevisen za volanom “BMW”-a u periodu 1988-1991, Austrijanka Mercedes Štermic u “BMW-u” 1988. U savremenoj epohi za Audi su se trkale Vanina Iks od 2006. do 2007. i Ketrin Leg od 2008. do 2010.