Ko je Naser Al Atijah, pobednik Dakara 2015.

Naser Al Atijah je podjednako poznat po trkačkim uspesima, među kojima je vrhunac pobeda na Dakar reliju 2011. godine, kao i po gađanju glinenih golubova, krunisanom bronzanom olimpijskom medaljom u Londonu 2012. Za Kataranina se može reći da prkosi teoriji da se može biti uspešan u samo jednom sportu, a njegova reputacija svestranog i uspešnog atlete čini ga ponosom arapskog sveta.

Na ovogodišnjem Dakar reliju Al Atijah u „miniju“ sa francuskim suvozačem Matjeom Bomelom ponovio je uspeh od pre četiri godine i to ne samo zabog ogromnog peha Nanija Rome na prvoj etapi. Dok smo čekali krunisanje pobednika najvećeg trkačkog ispita na svetu, istražili smo ko je zapravo Naser Al Atijah…

2007-03-09_0118 14340

Naser Salih Abdulah Al Atijah rođen je u Dohi 21. decembra 1970. godine. Prvu nacionalnu reli titulu stekao je 1990, a u Svetski reli šampionat ušao je 2004. godine vozeći „subaru imprecu“. Njegova WRC karijera protegla se na jednu deceniju i najbolje plasmane – četvrta i peta mesta na pojedinačnim relijima – beležio je kao trkač Svetskog reli tima Katar, za volanom „sitroena DS3“ i „ford fijeste“. U sezoni 2012. stigao je do 12. mesta u generalnom, a 2013. se popeo za korak više i završio jedanaesti.

Daleko zapaženije rezultate postigao je u produkcijskoj WRC kategoriji, u kojoj se 2006. okitio i svetskom titulom, a deset puta bio je reli šampion Bliskog istoka.

Prema sopstvenom priznanju, u mladosti se poistovećivao sa finskim vozačima Arijem Vatanenom i Jukom Kankunenom, a do relija je došao napornim radom i poštujući ljude od kojih je učio.

3036 Attiyah11F12d041

„Mislim da je u uspehu samo 40 odsto talenta, a da je sve ostalo rad. Tajna je u tome da morate da naučite da koristite sopstveni um i da budete pametniji od drugih. Uz to, morate da se okružite ljudima koji mogu i žele da prate vašu misiju“, ispričao je Al Atijah.

Automobilista iz Katara smatra da je u sebi spojio i evropski i azijski princip života, i da to što je rođen u veoma toplim predelima može da bude prednost kod trkanja, jer njegovom telu visoke temperature ne smetaju.

„Mi smo navikli na vrućinu i na pesak, a to Evropljani nemaju. Ja sam odmalena vozio u takvim uslovima i zato mislim da imam prednost kad je reli u pitanju.“

vw-100104-0086

Kao vozač fabričkog tima Folksvagena postao je prvi Arapin – osvajač Dakar relija, a za taj ispit izdržljivosti veoma se ozbiljno pripremao. Primarno sa medicinske strane, jer većina vozača za 15 dana trkanja izgubi i do 10 kilograma težine, pre svega tečnosti, što može da bude veoma opasno po zdravlje.

Tokom boravka u automobilu, u pustinji u kojoj se temperatura vazduha podigne i do 60 stepeni, veoma je važno unositi puno tečnosti, ali i so i šećer. Naser se najradije odlučuje za suvo meso i sušeno voće i kaže da je dnevno potrebno popiti oko 10 litara vode da se ne dehidrira. Ponekad on sam popije i čitavih 12.

„Tokom vožnje je najbitnija koncentracija. Ja se fokusiram samo na vožnju, a moj suvozač samo na mape. Kad jedan od nas vidi da je koncentracija popustila, obavezno unesemo malo hrane i tečnosti. Ne smete unositi samo tečnost, ishrana je takođe važna. I kad završimo etapu, lekari obavezno proveravaju zdravstveno stanje, pre svega hidrataciju organizma. Veoma je bitno i odspavati najmanje 6 do 8 sati pre sledeće etape“, objašnjava Kataranin nutricione i kondicione aspekte trkanja na Dakaru i dodaje da mu se samo jednom desilo da zaboravi da jede i pije, kada se 2011. godine trkao za pobedu, jer je bio fokusiran i veoma svestan činjenice da je u prilici da slavi. Na sreću, taj propust nije izazvao posledice.

vw-20121202-7891 vw-20121202-7908
Te 2011. trijumfovao je ispred timskog kolege, legendarnog Karlosa Sainca. Španac ga je prethodno 2010. nadmašio u najtešnjim finišu jednog Dakar relija ikada – razlika na cilju iznosila je tek nešto više od dva minuta. Pobedu izvojevanu protiv Matadora Naser smatra i najvažnijim trenutkom svoje celokupne sportske karijere.

Smisao učešća na Dakaru vidi u izazovu, a ne u želji za pobedom i smatra da fizička spremnost jeste važna, ali da mentalna snaga može da ga održi u tom takmičenju još dosta godina. Uz to, on uživa u trkanju i u druženju sa kolegama iz celog sveta. Iako je i vlasnik i vođa svog tima, briga oko novca i pronalaženja sponzora prestaje onog trenutka kada trka počne.

„Ja sam na Dakar reliju samo vozač i brinem samo o vožnji. Moj tim brine o svemu ostalom i važno je da svako zna šta treba da radi bez obzira što ja nisam tu, nego u automobilu. Tek ako dođem do podijuma, onda se vraćam u ulogu vlasnika i odgovaram na pitanja, a posle toga pokušavam da sa timom uvidim greške i pripremim sve za sledeći dan.“

dakar15301_flavien_06012015001

Njegova disciplinovanost zaslužna je i za dobre rezultate u drugom sportu kojim se bavi – gađanju glinenih golubova. Al Atijah dvadeset godina trenira ovu neobičnu disciplinu, uvek pod budnim okom trenera i slepo prateći uputstva koja dobija od njega iako mu ovaj već godinama govori da mu nije potreban, jer je vrhunski pucač.

Paralelu između dva sporta lako je izvukao: „Pucanje mi je pomoglo da naučim da se fokusiram kad vozim. Ja na putu vidim svaki kamen. A vožnja od 12 ili 15 sati, koliko traje etapa, naučila me je da budem strpljiv i izdržljiv i da držim koncentraciju tokom dužeg vremenskog perioda.“

Naser Al Atijah je kao dete trenirao gimnastiku i fudbal, a kasnije se oprobao u dresurnom jahanju. Rad sa konjima je voleo, ali je znao da tu ne može da postigne svetsku slavu. U to vreme mu se rodila ideja da pokuša da postigne vrhunske rezultate u dva sporta. I u tome je uspeo.