Ovo je novi član TCR porodice: “Fijat tipo” počinje život u TCR Italija

Italijanska ekipa Teknodom sport konačno je predstavila je dugo očekivani model “fijat tipo TCR”, novi brend u TCR svetu, auto koji priprema za takmičenje u TCR Italija.

Automobil je razvijan godinu dana, a prvi put je viđen na stazi Adrija početkom godine.

Automobil je u potpunosti projektovan i izrađen u radionicama Teknodoma, pod tehničkim vođstvom Roberta Zampjerija, glavnog test vozača Abarta. Pokreće ga 1,75-litarski turboprehranjivani motor koji se već nalazi u “alfa romeo đulijeti TCR”, a prenos snage vrši se preko Sadev sekvencijalnog menjača, koji koriste i “honda sivik” i automobili VW grupe.

Teknodom sport je već pokazao svoje sposobnosti u izradi, razvoju i turing trkama. Na stazu je u nacionalnom TCR šampionatu 2016. izveo “alfa romeo mito” i s njim osvojio odgovarajuću titulu, dok je sa “opel astrom TCR” pobedio u tri trke TCR Italija 2017. Auto su vozila braća Kevin i Džonatan Đakon.

Ekipa je ušla u homologacionu proceduru pred TCR tehničkim odsekom i planira da nastupi s “tipom” u TCR Italija čim automobilu bude izdata provizorna homologacija.

Kevin i Džonatan Đakon testirali su ovaj automobil.

“Veoma smo ponosni”, kaže Kevin. “Auto je odlično napravljen i ima veliki potencijal. Trenutno testiramo sa različitim vrstama guma, jer nam je plan da ga prodajemo timovima koji se trkaju u različitim TCR serijama. Pravimo još dva automobila, jer imamo zahteve iz Turske i Južne Amerike”.

Direktor ekipe Domicijano Đakon najavio je da bi auto mogao da košta manje od 100.000 evra, što je cena za oko 30.000 niža od one konkurentskih modela.

Teknodom planira da na autodromu Adrija organizuje prezentaciju i test automobila za sve potencijalne klijente.