Ožije za Serbiaring: Promenljivi uslovi su moj debi učinili najtežim mogućim

Gostujući vozač Mercedesa, Sebastijan Ožije, završio je svoju prvu DTM trku na pristojnom 12. mestu.

Slavni relista i petostruki prvak sveta trudio se da na Red bul ringu nikome ne bude na smetnji, a svoj prvi takmičarski nastup komentarisao je ovako: “U drugoj polovini trke sam poboljšao tempo i došao sam do trenutka kada mogu da vozim konstantno, postanem sigurniji i steknem više poverenja u automobil. Vremena krugova na kraju trke su pozitivna stvar.”

“Dvanaesta pozicija isto nije loša, ali je ona posledica mnogih faktora, između ostalog i dva izlaska sigurnosnog automobila. Uspeli smo da izbegnemo nevolje na stazi. Mislim da sam jedan od malog broja vozača koji su svoj automobil dovezli do garaže bez oštećenja. To je takođe jedna pozitivna stvar danas, a nadam se da ću u nedelju, po manje promenljivom vremenu, nastaviti ovom linijom napretka.

Tokom prve DTM trke u Špilbergu sigurnosni automobil je izašao na stazu dva puta i nakon svakog perioda takve vožnje restart je funkcionisao drugačije. Za Ožijea, ovi restarti su bili potpuno ludi: “Moguće je da se svi ostali dotiču, ja sam samo pratio kolonu i držao odstojanje, jer nisam hteo da budem deo bilo koje nevolje i samo sam video kako karbonski delovi lete na sve strane. Mislio sam u sebi “šta oni to rade?”. Mislim da treba da budu pažljiviji.”

Francuza je posebno zbunio Indi restart: “Mislim da brzina kretanja ka ciljnoj liniji treba da bude veća, jer mislim da je ovo jako sporo i da je jako teško naći konstantan ritam i mislim da vozači treba da daju sve od sebe da se ne udaraju. Vozili su branik uz branik, a ja sam se zadržao na odstojanju i u prvoj krivini oni su već bili svi u gužvi i ja sam bio među njima, ali bez oštećenja, tako da je to dobro.”

Francuski reli vozač očekuje da će mu drugačiji uslovi na stazi omoguiti da prikaže bolje partije: “Ako uslovi budu bez mnogo promena i suvi, verujem da će mi današnje iskustvo i sigurnost u automobil pomoći da sutra budem bolji. Pomalo je razočaravajuće što se uslovi stalno menjaju, što je moj debi učinilo najtežim mogućim. Po suvom mi je ritam bio sve bolji i bolji što je najbolje čemu sam mogao da se nadam.”

Na pitanje da li sutra može biti bar dve pozicije bolji od današnjeg rezultata, Ožije je odgovorio: “Mislim da u kvalifikacijama mogu, pozicija 12 uopšte nije loša, ali se naravno nadam da ću moći da vozim konstantnim ritmom od početka trke, što danas nisam uspeo.”