Ozvaničen Kia klijentski TCR sportski program

Objavljeni su novi detalji o Kia TCR programu, prvom klijentskom sportskom angažmanu koji sprovodi južnokokorejska kompanija.

Odabrani model je “kia sid”, sada “kia sid TCR”, a za tehničkog partnera odabran je austrijski STARD (Štol napredna istraživanja i razvoj), firma bivšeg reli vozača Manfreda Štola. Kao tjuner on je već sarađivao sa Kijom, između ostalog i u Kineskom turing šampionatu.

Novi TCR trkač, čiji je razvoj u toku, ispunjava standardne postulate najnovijeg globalnog turing takmičenja – ima 5 vrata, turbomotor od 2 litra i snagu oko 330 KS, sekvencijalni menjač s komandama iza volana, poseduje podesivo oslanjanje, optimizovan aerodinamički paket i u skladu je sa FIA bezbednosnim normama

Zvanično predstavljanje gotovog automobila predviđeno je za kasniji ovogodišnji termin, a proizvod prvo mora da prođe kroz probnu fazu, koja je najavljena kao intenzivna i već je isplanirana i utvrđena. Nedugo zatim, počeće i proizvodnja “kije sid TCR” za klijentske sportske kampanje.

“Kombinacija TCR Internacionalne serije i “kije sid” delovala je apsolutno savršeno od samog početka. Veliko interesovanje klijenata čak i pre zvanične objave potvrđuje koliko je dugo iščekivan ulazak Kia automobila u svet auto-sporta i koliko je TCR Internacionalna serija bila ispravan izbor”, kazao je Manfred Štol i pohvalio se: “Imamo interesente čak iz Australije.”

STARD je već u pregovorima sa mušterijama koje ciljaju internacionalna TCR takmičenja, a plan je da se bar jedan tim odredi za saradnika u razvoju automobila. Iz reči predstavnika austrijske kompanije proizlazi da se “kia” neće naći u ponudi pre nego što test plan bude potpuno ispunjen, a auto učini potpuno pouzdanim i nesporno funkcionalnim.