Papa pisao Zanardiju: “Najdraži Alesandro, dali ste snagu onima koji su je izgubili”

© BMW AG

Teško povređeni Alesandro Zanardi i dalje se nalazi na intenzivnoj nezi i u indukovanoj komi, a javno pismo podrške uputio mu je papa Franja.

Faksimil ove kratke i dirljive pisane poruke objavljen je u sportskom dnevnom listu La Gazzeta dello Sport, kome je ciljano i poveren.

U pismu stoji: “Najdraži Alesandro, vaša priča je primer kako se može ponovo krenuti posle iznenadnog zaustavljanja. Posredstvom sporta podučili ste kako se život živi u glavnoj ulozi, pretvorivši hendikep u lekciju iz čovečnosti.”

“Hvala što ste dali snagu onima koji su je izgubili. Blizak sam vam u ovom toliko bolnom trenutku, molim se za vas i vašu porodicu. Neka bi vas Gospod blagoslovio, a Majka Božja štitila. Bratski, Franja”.

Poglavar Rimokatoličke crkve napisao je ove redove zahvaljujući inicijativi don Marka Poce, sveštenika zatvora u Padovi. On je Zanardijev prijatelj i s njim je učestvovao na Njujorškom maratonu 2010. godine.

Don Poco je objasnio i pozadinu priče o papinom pismu: “Ja sam bio samo poštar. Pitao sam papu da li je čuo za Zanardijevu nesreću i pokušao sam da mu objasnim koliko je on velika osoba, koliko je ljudi zahvaljući njemu ponovo pronašlo životnu radost. Papa Franja bio je svestan udesa, a ja sam mu rekao da je Italija oko svega podeljena, ali da je ovaj tragični udes sve ujedinio u jednoj izuzetnoj molitvi. Papa je to shvatio i uzeo je papir i penkalo.”

“Franji se mnogo dopada Aleks jer je vrlo blizak smislu njegovog pontifikata, zato što je hendikep pretvorio u veliku lekciju o čovečnosti. Papa stalno pokušava da povrati samopouzdanje onima koji su u nevolji, jer je stvarno hendikepiran onaj koji ne ceni sebe. Papa poziva ljude da ne gledaju život s balkona, već da učestvuju u njemu i često koristi upravo sportsku terminologiju.”

Podsećanja radi, čuveni italijanski automobilista i paraolimpijac je pre deset dana doživeo teške povrede glave i mozga, kada se kao takmičar u parabiciklističkoj trci u okolini Sijene sudario s kamionom.

Odmah po prijemu u bolnicu Santa Marija ale Skote on je podvrgnut tročasovnoj neurohirurškoj i maksilofacijalnoj operaciji. Njegovo stanje ocenjeno je kao ozbiljno, ali stabilno. Budući neurološki status 53-godišnjeg sportiste niko nije želeo da prognozira.

Prema poslednjem zdravstvenom biltenu, Zanardijevi kardio-respiratorni i metabolički parametri su stabilini, ali težina neurološke slika ostaje neizmenjena. On je sediran, intubiran i na veštačkim plućima i prati ga multidisciplinarni tim sačinjen od anesteziologa, neurohirurga i lekara ostalih specijalnosti, koji će proceniti kada bi imalo smisla eventualno smanjenje doze sedativa radi utvrđivanja neurološkog stanja.

Na zahtev porodice, nova saopštenja o Alesandrovom stanju neće biti objavljivana dok ne dođe do značajnijih promena.

Za činjenicu da je Zanardi danas uopšte živ treba zahvaliti brzini intervencije spasilačke ekipe na licu mesta. Jedan od lekara otkrio je dramatične detalje: “U takvoj situaciji mogao je da preživi samo nekoliko minuta. Moj kolega ga je zatekao u komatoznom stajnu, uz momente agitacije. Nekontrolisano je pomerao ruke, vikao je. Lice mu je bilo uništeno brojnim prelomima, ali najviše nas je u tom trenutku zabrinjavala vrlo teška fraktura koja se pružala od desnog oka preko celog lica. Imao je i druge povrede glave, bio je u izuzetno teškom stanju.”

“Intervenisao sam čak i u težim slučajevima i ponekad su se oni razvijali pozitivno čak i nasuprot našim predviđanjima. Zato sam ubeđen da postoji nada kako će se Aleks izvući, budući da je sportista, da ima neverovatnu rešenost i volju za životom. Sretao sam ga više puta i on je izuzetna osoba. Bilo mi je teško da ga vidim u takvom stanju, teško da održim smirenost i distancu, neophodne da bi lekar reagovao na najbolji način. Kada smo ga stabilizovali i prebacili u polikliniku, obuzela su me osećanja.”

U međuvremenu, u toku je istraga o Zanardijevom udesu. Zna se da je tokom parabiciklistiške štafetne trke on skliznuo u suprotnu traku puta i sudario se s kamionom. Utvrđeno je da organizatori trke od lokalnih vlasti nisu tražili odobrenje za održavanje ove manifestacije. Zato istražni organi dalje saslušavaju komandire lokalnih policijskih stanica i predstavnike lokalnih samouprava.