Peking: Na testu najbrži Monteiro, Lopes i Haf

Prva probna sesija na Goldenport parku startovala je u 8:20 po lokalnom vremenu. Staza je na početku još bila vlažna, pošto je tokom noći padala kiša. Na asfaltu koji se sušio odmah se pojavila gotovo kompletna kolona učesnika predvođena Monteirom. Malo drugačiji pristup imao je Lopes, koji je pričekao na start, kao i Valente, koji je poslednji napustio garažu.

Ostaće zabeleženo da je posle prve ture brzih krugova najbrži bio Leb (1:20,677), koga su sledili Miler (+1.290), Lopes (+2.554) i Haf (+2.903).

Nastavak testa obeležio je Benani. Marokanac je najpre skočio na drugo mesto i razdvojio Leba i Milera, a zatim izvezao i apsolutno najbrži krug (1:20,476) i za dve desetinke nadmašio i devetostrukog reli šampiona sveta. Vozač Protim rejsinga mogao je i bolje od toga, pa je još u dva navrata popravljao vreme, a kada se štoperica zaustavila na 1:19,719, Mehdi je na Goldenport parku prvi probio barijeru od minut i dvadeset.

Na polovini sesije Borković je zauzimao 15. mesto sa zaostatkom od 3,011 sekundi za Benanijem.

380_PRESS_CONFERENCETek što su svoje nove najbolje krugove izvezli Haf, Kozlovski i Miler, i zauzeli mesta 3, 4 i 5, iza Benanija i Leba, sesija je prekinuta jer je Majkl Song „zakopao“ svoj „seat“ u šljunčanoj zaustavnoj zoni. U tom trenutku do kraja je preostalo otprilike 12 i po minuta.

Posle prekida nešto dužeg od četvrt časa, test je nastavljen razmenom najbržih krugova između Milera i Benanija, koji su ušli u zonu ispod 1:19. U završnoj trećini sesije, javile su se i fabričke Honde, a prvi reprezentativni rezultat postigao je Tarkvini. Na čelu plasmana pojavljivali su se i Leb, Haf i Lopes, koji je letvicu podigao na 1:17,912.

Borkovićeva pozicija zavisila je od toga hoće li voziti brže od timskog kolege Valentea, i, pošto mu je to uspelo, osigurao je 15. poziciju i zadržao je do kraja sesije.

019_MONTEIRONajviše zahvaljujući apsolutno najbržem prvom sektoru, dotle neupadljivi Monteiro skočio je na treće mesto, krugom od 1:18,238. A onda je, u poslednjim sekundama testa, Portugalac izvezao i apsolutno najbolji krug sesije (1:17,550), koji je ostao nenadmašen, pa je prvi okršaj na pekinškoj WTCC rundi pripao „siviku“.

U konačnom bilansu prve vožnje na Goldenport parku, recimo da je najmarljiviji bio Mihail Kozlovski sa 20 izvezenih krugova, da je jedini vozač „RML kruza“ u prvih deset bio Tom Koronel, a da su sve tri „grante“ uspele da se smeste u gornjem domu poretka. Najbrži po sektorima bili su: Monteiro (S1: 18,598 i S2: 34,849) i Haf (S3: 24,061).

Trening počinje u 6:20 po srednjoevropskom vremenu.

test 1