Počelo renoviranje autodroma Valelunga

Ove nedelje počeli su radovi na opsežnom renoviranju čuvenog italijanskog autodroma Valelunga “Pjetro Tarufi”, udaljenog tridesetak kilometara od Rima.

Staza i prateći objekti biće temeljno obnovljeni, autodrom u pokrajini Lacio postaće savremeniji i funkcionalniji, a plan je da posao traje devet meseci, pri čemu svakodnevne aktivnosti neće biti prekidane.

Tribine koje datiraju iz sedamdesetih godina XX veka prvi su objekat građevinskih intervencija. U toku je njihovo rušenje, kako bi ustupile mesto natkrivenoj strukturi koja će posetiocima pružiti veći komfor i bolji pregled piste.

Rušenje je predviđeno i za prateće objekte u padoku, umesto kojih se podiže nova, modernija zgrada. Potom ista sudbina očekuje boksove i upravnu zgradu autodroma.

Letnji period biće posvećen konstrukciji pešačkog tunela ispod staze, koji će omogućiti posetiocima da dođu do padoka, kao i postavljanju potpuno novog asfalta celom dužinom piste.

Konfiguracija staze neće se menjati, ali će biti intervencija na zaustavnoj zoni na izlasku iz S krivine, kako bi bio kompletiran prilazni put za servisna i pomoćna vozila.

Opisani radovi izvode se s ciljem da Valelunga postane privlačnije odredište za automobilske prezentacije, aktivnosti u istraživanju i razvoju u auto i moto-industriji i slične događaje koji treba da podignu profil autodroma na internacionalnom nivou.

Valelunga će ugostiti Italijanski turing šampionat TCR 23. i 24. septembra ove godine.