Povratak „sivika“ na Slovakija ring

Tijago Monteiro je u sjajnoj formi, izborio je dva podijuma u Mađarskoj: treće mesto u trci 1 i drugo u trci 2. Ti rezultati doveli su ga na četvrtu poziciju u WTCC generalnom plasmanu vozača, ispred timskog kolege Gabrijelea Tarkvinija.

Polazeći na četvrti trkački vikend ove sezone i na stazu Slovakija ring, smeštenu 40 kilometara istočno od Bratislave, Kastrol Honda tim odlučan je da održi zamah, posebno zato što je Portugalac na Hungaroringu bio nadomak pobede.

462_MONTEIRO„Zaista smo bili veoma blizu, tokom poslednjih nekoliko krugova pobeda je bila nadohvat ruke,“ zadovoljno je ispričao Monteiro. „Predan rad celog tima dao nam je šansu da se borimo za vrh i u kvalifikacijama i u trci, naša situacija se popravlja milimetar po milimetar. Timski napor omogućio nam je da sada osvajamo vitalne bodove i približavamo se našem krajnjem cilju.“

Ostali Hondini vozači dele ovo mišljenje, posebno Norbert Mihelis, koji je u rodnoj Mađarskoj izvezao svoju stotu WTCC trku: „Idemo u Slovačku sa puno samopouzdanja, pošto smo u Mađarskoj videli da „sivik“ može da se bori za top 5 pozicija u Q3 i da može dva puta na podijum.“

Pre dvanaest meseci, Slovakija ring je bio pozornica prve WTCC pobede Hondinog fabričkog tima. U trci 1, kroz cilj je prvi prošao Gabrijele Tarkvini, a na podijumu su završili i Hondini vozači Monteiro i Mihelis.

„To je bila važna pobeda za mene lično, ali i za Hondu,“ seća se Gabrijele „sivikovog“ prvog trijumfa. „Ona je potvrdila potencijal „sivika“ i bila je temelj ostatka WTCC sezone i kasnijih pobeda, do kojih smo stizali Norbert, Tijago i ja. Slovakija ring ima 5,9 kilometara i veoma je komplikovana staza, sa nekoliko brzih krivina i mnogo promena pravca. Na neki način je slična Spa Frankoršampu. „Sivik“ iz 2014. je potpuno drugačiji od prošlogodišnjeg automobila, ali sam siguran da ćemo ponovo biti u igri za sam vrh!”

Kako je Slovakija ring na samo dva sata vožnje od Budimpešte, tim je imao dovoljno vremena da pre odlaska u Slovačku organizuje dva dana testiranja na Hungaroringu.

„Još od Valensije u martu i kratke probe na stazi Tacio Nuvolari blizu Pavije, uopšte nismo mogli da testiramo, jer su trke veoma blizu jedna drugoj,“ kaže Alesandro Marijani, direktor tima. „Tokom testova i kvalifikacija na samim trkačkim vikendima, u potpunosti se fokusiramo na to da svaki sekund iskoristimo za pronalaženje optimalnog set-apa. Ova dva dana na Hungaroringu pružiće nam šansu da isprobamo nekoliko načina da poboljšamo auto i da se bolje pripremimo za dolazeće trke. U Mađarskoj je konkurencija morala da se nosi sa težinskim hendikepom, mi ne znamo koliko je to uticalo na ishod trke, pa moramo da budemo sigurni da svoje test sesije koristimo u potpunosti.“