Premijera: Najperformantniji serijski “golf GTI TCR” imaće 290 KS!

Najperformantniji “folksvagen golf” prešao je pun krug: od serijskog modela GTI nastao je trkački “golf GTI TCR”, a on je poslužio kao inspiracija za koncept “GTI TCR” koji bi u dogledno vreme trebalo da se nađe u putničkom programu.

Koncept “golf GTI TCR” nazvan je “putničkim derivatom trkačkog modela”, osvajača dve svetske TCR titule, dosad prodatog u preko 100 primeraka. Predstavljen je na tradicionalnom i najvećem globalnom skupu obožavalaca GTI “golfova” održanom u austrijskom mestu Rajfnic am Verterze.

U pitanju je verzija koja se još tretira kao studija, a očekuje se da će svoje produkcijsko otelovljenje dobiti do kraja godine.

Budući najbrži serijski “golf GTI” imaće 290 KS (trkačka varijanta poseduje deklarisanih 350) u rasponu od 5.000 do 6.800 o/min, biće opremljen sedmostepenim DSG menjačem, blokadom prednjeg diferencijala i krasiće ga poseban dizajn.

Njegov dvolitarski turboprehranjivani motor oslobađa 370 Nm obrtnog momenta počev od 1.600 pa do 4.300 o/min. Maksimalna brzina standardne verzije iznosiće 250 km/h, a uz uklanjanje elektronskog limitera dobaciće do 264 km/h. U auto su ugrađena dva hladnjaka potrebna agregatu tako visokih performansi.

Na raspolaganju će biti dve vrste točkova, kovani od 18 inča kao standard, ili aluminijumski od 19 inča kao opcija. Beštiju koči visokoperformantni sistem sa perforisanim diskovima.

Uz uklanjanje ograničenja brzine i točkove od 19 inča stiže još dinamičnija sportska šasija sa adaptivnom kontrolom (DCC), što podrazumeva promene karakteristika električno podesivih amortizera na pritisak dugmeta.

“Golf GTI TCR” razlikovaće se od rođaka iz GTI game po drugačije profilisanom prednjem braniku, sa konturama splitera, po reprofilisanim bočnim panelima s donjom ivicom od nerđajućeg čelika koji prekrivaju pragove automobila i pružaju se do difuzora i para izduvnih cevi. Prisutna je i oznaka TCR ispred zadnjih točkova, a grafički dekor u obliku saća, tipičan za GTI familiju, predstavlja opciju.

U unutrašnjosti su sportska sedišta prekrivena kombinacijom mikrofibera i tkanine, izvedena u crnom i kontrastnom crvenom.

Koncept automobil prikazan je i u padoku tokom WTCR vikenda na Zandvortu.

“Folksvagen grupa je bila naš najčvršći pristalica kada smo pokretali TCR koncept”, kazao je tom prilikom TCR osnivač i promoter Marčelo Loti. “Golf GTI TCR” koncept predstavlja najnoviji rezultat naše saradnje i ponosni smo što je VW odabrao svoj najsportskiji i najuspešniji produkcijski model za ovaj koncept.”

Komentar je imao i Sven Smets, direktor Folksvagen motorsporta: “TCR serija se brzo razvila u globalno uspešnu priču, sa preko 20 takmičenja. Kako je “golf GTI TCR” izabran za Model godine 2017, njegova putnička verzija bila je logičan nastavak i siguran sam da će navijači izvanredno primiti “golf GTI TCR” od 290 KS.”

Prvi “VW golf GTI” proizveden je 1976. godine, s početnom zamišlju da bude izrađeno samo 5.000 komada. Serija je ipak nastavila svoj zasebni život i premašila je prvobitni plan 4.400 puta: do danas je prodato 2,2 miliona primeraka popularnog hečbeka s prepoznatljivom troslovnom oznakom koja je sinonim za visoku voznu dinamiku.